Laden...

Voorman motorclub Hardliners komt niet vervroegd vrij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Voorman motorclub Hardliners komt niet vervroegd vrij
Alkmaar, 10 oktober 2023

De voormalige voorman van de Hells Angels in Haarlem die een gevangenisstraf van negen jaar uitzit, komt niet vervroegd vrij. De rechtbank Noord-Holland heeft dit besloten omdat hij ervan wordt verdacht dat hij vanuit de gevangenis leiding gaf aan een criminele organisatie, motorclub Hardliners.

Tijdens gevangenisstraf doorgegaan

De leider van de Hells Angels kreeg in januari 2017 een gevangenisstraf van negen jaar omdat hij leiding gaf aan een criminele organisatie. Volgens de regels voor voorwaardelijke invrijheidsstelling zou hij vervroegd vrijkomen in augustus 2024. Het openbaar ministerie vindt dat hij niet eerder vrij kan komen, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij in de gevangenis is doorgegaan met criminele activiteiten.

De voormalige Hells Angels-leider heeft in 2019 vanuit de gevangenis de nieuwe motorclub Hardliners opgericht. Deze club voerde onder zijn leiding brandstichtingen, ontploffingen en mishandelingen uit, zo stelt het openbaar ministerie. Ook zegt het openbaar ministerie dat de kans groot is dat hij na zijn vrijlating nieuwe strafbare feiten begaat. Als een veroordeelde ervan wordt verdacht dat hij tijdens zijn gevangenisstraf opnieuw strafbare feiten heeft begaan, kan dat ertoe leiden dat hij niet vervroegd vrijkomt.

Volgens de advocaat moet zijn cliënt wel vervroegd worden vrijgelaten omdat de nieuwe verdenking feiten van twee jaar geleden betreft, en het onderzoek daarnaar nog maar net begonnen is. Bovendien gaat het om een complex onderzoek. In zo'n geval kan het OM volgens zijn eigen richtlijnen wachten met een vordering tot het achterwege laten van de vervroegde invrijheidsstelling.

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat er een voldoende stevige verdenking bestaat dat de man tijdens zijn gevangenisstraf een nieuw strafbaar feit heeft gepleegd, te weten het leidinggeven aan een criminele organisatie, motorclub Hardliners. Daarom wijst de rechtbank het verzoek om hem niet vervroegd vrij te laten toe. 

Uitspraken