Laden...

Vrijspraak van opruiing en deelname terroristische organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Vrijspraak van opruiing en deelname terroristische organisatie
Haarlem, 06 oktober 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft een 25-jarige man uit Hoofddorp vrijgesproken van opruiing en deelname aan de terroristische organisatie ISIS (Islamitische Staat). De officier van justitie eiste twee jaar gevangenisstraf.

In mei 2016 werden op Twitter massaal aankondigingen geplaatst van een toespraak door een leider van ISIS onder de hashtag #Alfurqan. In deze toespraak werd opgeroepen om in Europa aanslagen te plegen tijdens de ramadan. Eén van die aankondigingen was een foto met handgeschreven teksten die bleek te zijn gemaakt vanuit een flat in Hoofddorp. Na verder onderzoek kwam de politie uit bij een man die in deze flat woont. In zijn woning werd een grote hoeveelheid propagandamateriaal van ISIS gevonden.

Opruiing

Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan opruiing door de foto met aankondiging van die toespraak te verspreiden via Twitter en Telegram. Verder zou hij lid zijn van de terroristische organisatie ISIS. Onder meer omdat hij de toespraak heeft aangekondigd, ISIS-propaganda heeft verzameld en verspreid, in chatgesprekken heeft gezegd de gewelddadige strijd van ISIS te steunen en op te roepen tot de Jihad.

De 25-jarige man verklaarde tijdens de zitting dat hij de foto op verzoek van een vriend heeft gemaakt en aan die vriend heeft verstuurd. Hij heeft de foto niet op internet geplaatst. Volgens zijn raadsvrouw kan hooguit worden gezegd dat de 25-jarige Syriër een bepaalde periode sympathie had voor ISIS, maar hij is geen lid geweest van ISIS en heeft ook geen bijdrage aan deze organisatie geleverd.

Ongeloofwaardig verhaal

De rechtbank vindt het verhaal van de man dat hij de tekst en de foto heeft gemaakt voor een vriend ongeloofwaardig. Ook gaat de rechtbank niet mee in het verhaal dat hij deze niet zelf op internet (Twitter en Telegram) had geplaatst. De man had kunnen verwachten dat de door hem aangekondigde toespraak van ISIS een gewelddadige inhoud zou hebben. Dat is hoe ISIS werkt. Door met zijn foto hiervoor aandacht te vragen, heeft hij verwerpelijk gehandeld. Maar de foto met teksten roept niet op tot geweld en is daarmee niet opruiend, zodat de rechtbank de man vrijspreekt van opruiing.

Zijn bovengemiddelde interesse in nieuws over en propagandamateriaal van ISIS en wat hij hierover deelde op internet, is op zich niet voldoende om aan te nemen dat hij actief lid was van ISIS en een bijdrage aan deze organisatie heeft geleverd. Daarom spreekt de rechtbank hem ook vrij van deelname aan een terroristische organisatie.

Uitspraken