Laden...

Vrijspraak van poging tot uitlokking van moord op zus en haar partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Vrijspraak van poging tot uitlokking van moord op zus en haar partner
Alkmaar, 07 december 2023

De rechtbank Noord-Holland spreekt een 33-jarige verdachte wegens gebrek aan bewijs vrij van een poging tot uitlokking van het vermoorden van zijn zus en haar partner. De verdachte zou volgens het openbaar ministerie een getuige een geldbedrag en een Fiat 500 als beloning in het vooruitzicht hebben gesteld voor het plegen van de moorden.Uitlokking

Tegen de verdachte was aangifte gedaan door zijn zus. Ze baseerde haar aangifte op een geluidsopname waarop te horen zou zijn dat haar broer een beloning over zou hebben voor het vermoorden van zijn zus en haar partner. Volgens de officier van justitie vormt deze geluidsopname, gelet op de gehele context van de zaak en de overige bewijsmiddelen in het dossier, voldoende bewijs voor de uitlokking. Daarbij maakt het niet uit of deze getuige het plan ook had willen uitvoeren.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank constateert dat er een conflict was tussen de verdachte en zijn zus over de nalatenschap van hun overleden moeder. Tegen die achtergrond heeft de verdachte onder andere tegen de getuige meermalen zijn ongenoegen geuit over de ontstane situatie.

Maar volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de verdachte een concreet plan had om op enig moment zijn zus en haar partner van het leven te laten beroven. De aangifte van de zus is gebaseerd op een opname die zij heeft gemaakt van een telefoongesprek dat zij met de getuige heeft gevoerd. Daarin heeft de getuige de zus een of meer geluidsfragmenten van een gesprek laten horen waarin haar broer aan hem zijn kwade intenties zou hebben geuit. De oorspronkelijke geluidsopnames van de getuige zijn echter nooit achterhaald. De verdachte zelf zegt geen herinnering te hebben aan dat gesprek. Bovendien heeft de getuige verklaard dat er mogelijk is gerommeld met de geluidsfragmenten en dat het niet 'te letterlijk' moet worden genomen. De indirecte opname waarop de aangifte van de zus op gebaseerd is, levert dan ook naar het oordeel van de rechtbank geen betrouwbaar bewijs op.

Geen ander bewijs

Ook verder ziet de rechtbank geen bewijs dat de verdachte heeft geprobeerd iemand uit te lokken om zijn zus en haar partner van het leven te beroven. Uit de telefoongegevens van de verdachte wordt wel duidelijk dat hij sprak over het 'aanpakken' van zijn zus of zwager. Ook is er een bericht waarin hij zocht naar iemand die zijn zwager een paar goede klappen zou kunnen geven. Dit is weliswaar kwalijk, maar het is niet hetzelfde als het concreet beramen en laten uitvoeren van een moordplan op zijn zus of zwager.

Uitspraken