Laden...

Vrijspraak voor man na dragen hesje motorclub Singa 19

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Vrijspraak voor man na dragen hesje motorclub Singa 19
Alkmaar, 19 oktober 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft een 46-jarige man vrijgesproken na het dragen van een hesje van motorclub Singa 19 op de openbare weg in Hoorn. Volgens de rechtbank kan dat niet worden gezien als zogenoemde  voortzetting van de werkzaamheid van de verboden motorclub Satudarah/Saudarah.

Hesje motorclub

De man droeg op 2 december 2020 in Hoorn op de openbare weg een hesje van motorclub Singa 19. Dat hesje vertoont qua kleurstelling, vormgeving en logo overeenkomsten met uiterlijke kenmerken van Satudarah/Saudarah. Die motorclub werd op 13 november 2020 na een uitspraak van de Hoge Raad onherroepelijk verboden verklaard. Singa 19 maakt gebruik van het clubhuis in Hoorn waar voorheen Satudarah MC North Coast in zat. Bovendien is een aantal leden van Singa 19 eerder lid geweest van Satudarah MC North Coast.

Het Openbaar Ministerie ziet het dragen van een hesje van Singa 19 als voortzetting van de werkzaamheid van de verboden motorclub Satudarah/Saudarah. Daarnaast had de gemeente Hoorn in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) destijds vastgelegd dat je binnen de gemeentegrenzen geen kleding mag dragen die een uiterlijk kenmerk is van een organisatie die door een rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard. Het OM eiste een celstraf van twaalf weken, waarvan vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat er weliswaar sprake is van een zekere verwevenheid tussen Singa 19 en Satudarah/Saudarah, maar dat die onvoldoende is om te kunnen zeggen dat Singa 19 zich in haar optreden naar buiten toe heeft gemanifesteerd als voortzetting van de verboden motorclub. Niet gebleken is dat het dragen van een hesje van Singa 19 dezelfde intimiderende en dreigende uitstraling heeft als het dragen van de clubkleding van Satudarah/Saudarah.

Ook is in de drie jaar dat Singa 19 bestaat, niet gebleken dat leden zich naar buiten toe intimiderend of gewelddadig gedroegen. De feiten en omstandigheden die ervoor zorgden dat Satudarah/Saudarah verboden werd verklaard, zijn niet teruggezien bij Singa 19. Ook is Singa 19 niet verboden verklaard, dus is het dragen van een hesje niet in strijd met de destijds geldende APV van de gemeente Hoorn, oordeelt de rechtbank. De man krijgt zijn in beslag genomen hesje terug.

Uitspraken