Laden...

Zaanstad krijgt tijd voor uitleg bij vergunning woonunits Oekraïense vluchtelingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Zaanstad krijgt tijd voor uitleg bij vergunning woonunits Oekraïense vluchtelingen
Haarlem, 09 juli 2024

De rechtbank Noord-Holland geeft de gemeente Zaanstad de mogelijkheid om nader onderzoek te doen naar de hoeveelheid parkeerplaatsen die nodig zijn bij de tijdelijke woonunits voor de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Assendelft. In een tussenuitspraak krijgt de gemeente 12 weken om nader onderzoek te doen en de omgevingsvergunning aanvullend te motiveren. 

Woonunits Oekraïense vluchtelingen

Een aantal omwonenden ging in beroep tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Zaanstad verleende voor het bouwen van 64 tijdelijke woonunits. Deze woningen zijn bedoeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ze zouden voor 3 jaar op de locatie tussen de Noorderveenweg en het Jaap Bootpad in Assendelft komen.

De gemeente heeft een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van de woonunits, voor het maken van een uitweg, het uitvoeren van een werk en het gebruik van het terrein in strijd met het bestemmingsplan. Tegen het laatste komen de omwonenden in hun beroep. Ze zeggen dat de norm die de gemeente voor parkeren heeft gehanteerd onvoldoende is gemotiveerd en onjuist is. Er moet volgens de omwonenden rekening worden gehouden met 1 parkeerplaats per woning. De gemeente gaat uit van 0,3 plaats per woning. De omwonenden hebben erop gewezen dat Oekraïners ook mogen werken en heel uitzonderlijk lijkt autobezit onder Oekraïners niet te zijn.

Oordeel van de rechtbank

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw moet voldoende parkeergelegenheid voor auto's komen op de betreffende locatie of in de directe omgeving daarvan. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de gemeente in de omgevingsvergunning niet goed uitgelegd of er inderdaad voldoende parkeergelegenheid is. Daarom krijgt het college de gelegenheid om deze motivering aan te vullen. Daarvoor moet het college extra onderzoek doen naar het autoparkeren door Oekraïense vluchtelingen op de locatie en de totale parkeerbehoefte voor het project vaststellen. De rechtbank geeft de gemeente 12 weken de tijd om de motivering van de omgevingsvergunning aan te vullen. Daarna kan de rechtbank een einduitspraak doen in het beroep van de omwonenden.

Uitspraken