Laden...

Zedenzaak zwembad Heemskerk heropend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Zedenzaak zwembad Heemskerk heropend
Haarlem, 02 mei 2024

De rechtbank Noord-Holland heropent een zedenzaak in zwembad de Waterakkers in Heemskerk voor nader onderzoek. In deze zaak wordt een 73-jarige man verdacht van ontuchtige handelingen met 2 jongens (11 en 13 jaar) in de kleedkamer van het zwembad in februari 2023. De rechtbank had deze zaak na de behandeling op de zitting van 18 april gesloten.

Verklaringen

Op 12 februari 2023 heeft de pleegmoeder van de jongens bij de politie melding gedaan van ontucht met haar minderjarige pleegzoons in de kleedkamer van het zwembad eerder die dag. Vervolgens heeft de politie de beide jongens gezamenlijk en in het bijzijn van hun pleegmoeder gehoord. Hiervan heeft de politie een proces-verbaal opgemaakt. 

Een aantal weken later hebben de jongens afzonderlijk in een studioverhoor een getuigenverklaring afgelegd over wat er in het zwembad zou zijn voorgevallen.  De advocaat van de verdachte was hier niet bij aanwezig en kon daarom geen vragen stellen aan de jongens. Hierdoor heeft de advocaat niet het ondervragingsrecht kunnen uitoefenen. De advocaat heeft daarom verzocht om de jongens nogmaals als getuigen te horen. Dit verzoek is door de rechtbank destijds toegewezen. 

Ondervragingsrecht

De rechter-commissaris, die het getuigenverhoor uitvoerde, heeft besloten om niet alle vragen van de advocaat aan de jongens te stellen. De jongens hadden in het studioverhoor al een gedetailleerde verklaring afgelegd en het opnieuw stellen van deze vragen zou te belastend voor de kinderen zijn. 

Omdat de verdachte de beschuldiging ontkent en de verklaringen van de jongens voor hem belastend zijn, heeft de advocaat van de verdachte op de zitting van de rechtbank van twee weken geleden, gevraagd om onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de verklaringen. 

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de advocaat het ondervragingsrecht niet volledig en onvoldoende effectief heeft kunnen uitoefenen. Het nogmaals ondervragen van de getuigen vindt de rechtbank voor deze jeugdige getuigen te belastend. De rechtbank heropent daarom het onderzoek in deze zaak, zodat een rechtspsycholoog de betrouwbaarheid van de verklaringen van de getuigen kan onderzoeken. De bevindingen van het onderzoek zullen binnen 3 maanden tijdens een nieuwe zitting van deze zaak worden besproken. 

Uitspraken