Laden...

Zeven jaar celstraf na dodelijk steekincident in restaurant Haarlem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Zeven jaar celstraf na dodelijk steekincident in restaurant Haarlem
Alkmaar, 15 december 2022

De rechtbank Noord-Holland heeft een 40-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor het doodsteken van een 47-jarige man. Dat gebeurde in een restaurant in Haarlem op 18 februari 2022. De twee werkten in de keuken van het restaurant. 

Steekincident

De verdachte was op de bewuste avond als kok aan het werk in het restaurant, het slachtoffer was pizzabakker. Zij kregen rond 21.00 uur ruzie in de keuken. De verdachte ging naar het magazijn. Hij was heel boos, wilde naar huis toe gaan en liep terug naar de keuken om zijn telefoon te pakken. Er ontstond opnieuw een woordenwisseling tussen de verdachte en het slachtoffer. De eigenaar van het restaurant, diens zoon en een andere medewerker probeerden de verdachte en het slachtoffer uit elkaar te houden. 

De verdachte hield op een gegeven moment een groot mes vast. Hoewel twee collega's hem vast hielden, rukte hij zich los en maakte hij een stekende beweging naar voren. Op datzelfde moment bewoog het slachtoffer in de richting van verdachte en gaf hem een klap. Verdachte raakte het slachtoffer met het mes in zijn borststreek. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar daar bleek dat het slachtoffer was overleden. 

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt dat de verdachte bewust de kans op de dood van het slachtoffer aanvaardde door zich los te trekken en met een groot mes, waarvan de punt was gericht op het slachtoffer, een beweging naar voren te maken. Dit terwijl ze op korte afstand van elkaar in de keuken stonden. Hiermee heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan doodslag, een van de zwaarste misdrijven die de Nederlandse strafwet kent. Met zijn handelen heeft de verdachte een onomkeerbaar verlies teweeggebracht en onbeschrijflijk groot leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer. Dit bleek ook uit de verklaringen van de weduwe en de broer van het slachtoffer die tijdens de zitting werd voorgelezen. 

Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich meewerkend opstelde tijdens het politieonderzoek en psychologisch onderzoek. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn daad, gaat onder die verantwoordelijkheid gebukt en toont berouw, zowel voorafgaand aan als tijdens de zitting. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van zeven jaar passend. 

Ook moet de verdachte de weduwe en moeder van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van respectievelijk ruim 21.000 euro en 17.500 euro.

Uitspraken