Laden...

7 verdachten veroordeeld na rellen AZ-West Ham United

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > 7 verdachten veroordeeld na rellen AZ-West Ham United
Alkmaar, 06 juni 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft 7 verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de rellen rond de wedstrijd AZ–West Ham United in het AFAS Stadion Alkmaar. Dat gebeurde op 18 mei 2023. De politierechter heeft deels voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen opgelegd. 

Rellen

Nadat de wedstrijd was geëindigd en AZ was uitgeschakeld in de Conference League, braken de rellen uit. Een grote groep uit het supportersvak van AZ oefende flinke kracht en geweld uit op een hek dat stond tussen hun vak en de hoofdtribune. Op de hoofdtribune zaten tussen genodigden en familieleden van spelers ook supporters van West Ham United. Het hek is omgegaan en de groep viel supporters, stewards en beveiligers aan. Verschillende personen zijn onder meer geslagen, geschopt en geduwd. Toen de Mobiele Eenheid binnenkwam om de orde te herstellen, werd ook die aangevallen door deze groep.

De 7 verdachten die vandaag terechtstaan, worden verdacht van het plegen van openlijk geweld. Hiervan is sprake als het geweld is gepleegd door en vanuit een groep. Als een verdachte een wezenlijke bijdrage levert aan de gebeurtenissen, dan is hij samen met de anderen verantwoordelijk voor het geweld dat door de groep wordt gepleegd.

Oordeel rechtbank

De politierechter oordeelt dat het hier gaat om een ernstig feit en dat bij deze verdachten niet volstaan kan worden met alleen een taakstraf. De groep keerde zich op gewelddadige wijze tegen supporters van West Ham United, stewards, beveiligers en de ME. Dat moet zeer beangstigend zijn geweest. Niet alleen voor de mensen die zijn aangevallen maar voor alle aanwezigen in het stadion, onder wie ouders met kinderen. Deze ongeregeldheden hebben niet voor niets geleid tot veel nationale en internationale media-aandacht. Dit soort feiten leidt in de samenleving tot gevoelens van angst en onveiligheid. Mensen vragen zich af of ze nog wel veilig naar een voetbalwedstrijd kunnen gaan kijken.  

Straffen

De politierechter heeft een 38-jarige man veroordeeld tot een deels voorwaardelijke celstraf en een taakstraf. Nadat de hekken waren omgegaan, heeft hij een Engelse supporter meerdere keren geschopt, geslagen en van een trap af getrokken. Hij krijgt een celstraf van 30 dagen, waarvan 22 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van 150 uur opgelegd. 

Een 35-jarige man heeft 5 verschillende supporters van West Ham United geprobeerd te slaan of geslagen. Hij krijgt een celstraf van 30 dagen, waarvan 17 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, een taakstraf van 150 uur en voor een jaar een locatieverbod voor het AFAS Stadion en het terrein daaromheen. 

Een 41-jarige man heeft 2 supporters van West Ham United tegen het hoofd geslagen. Ook hielp hij mee het hek omver te krijgen. Hij krijgt een celstraf van 30 dagen, waarvan 16 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, een taakstraf van 150 uur en een locatieverbod voor een jaar voor het AFAS Stadion en het terrein daaromheen. 

Een 29-jarige man heeft een ME'er die een helm droeg tegen het hoofd geslagen. Hij krijgt een celstraf van 30 dagen waarvan 15 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, een taakstraf van 80 uur en voor een jaar een locatieverbod voor het AFAS Stadion en het terrein daaromheen. Tenslotte moet hij de ME'er een schadevergoeding betalen van in totaal 400 euro, onder andere vanwege de kapotte helm. 

Een 45-jarige man heeft een ME'er meerdere keren geschopt tegen diens lichaam. Hij krijgt een celstraf van 30 dagen, waarvan 16 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, een taakstraf van 80 uur en voor een jaar een locatieverbod voor het AFAS Stadion en het terrein daaromheen. Daarnaast moet hij de ME'er een schadevergoeding betalen van 250 euro. 

Een 37-jarige man heeft enkele keren tegen de rug van een supporter van West Ham United geslagen. Hij krijgt een celstraf van 14 dagen, een taakstraf van 80 uur en een locatieverbod voor een jaar voor het AFAS Stadion en het terrein daaromheen. 

Een 32-jarige man heeft een ME'er tegen diens schild geschopt en op provocerende wijze zijn middelvinger opgestoken. Hij krijgt een celstraf van 28 dagen, waarvan 13 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook krijgt hij voor een jaar een locatieverbod voor het AFAS Stadion en het terrein daaromheen. 

Uitspraken