Laden...

Huisregels rechtbank Noord-Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Bezoekinformatie > Huisregels rechtbank Noord-Nederland

Wat is niet toegestaan?

In het kort is het volgende verboden:

 • In bezit hebben van slag-, steek, en vuurwapens (hier vallen bijvoorbeeld ook onder een grote nagelvijl, een zakmes, een schaar, een geodriehoek en een passer) en explosieven.
 • In bezit hebben van spuitbussen, zoals deodorant en haarlak.
 • Verdovende middelen en alcohol.
 • Gezichtsbedekkende kleding te dragen, behalve wanneer dit voor de veiligheid of de gezondheid noodzakelijk is. 
 • Filmen, foto's of geluidsopnamen maken.
 • Roken, gebruik van alcohol en verdovende middelen.
 • Gebruik van mobiele telefoon of andere communicatieapparatuur in de rechtszaal.
 • Eten of drinken in de rechtszaal.
 • Meenemen van dieren (behalve hulphonden).

Als u één van deze zaken bij u heeft, moet u deze bij de portier achterlaten. Bij het verlaten van het gebouw krijgt u uw eigendommen weer terug. Dit is niet het geval als het om voorwerpen gaat die volgens de wet verboden zijn, zoals een vuurwapen. Deze worden in beslag genomen en er wordt aangifte bij de politie gedaan.

 

Melden, legitimeren en beveiliging

Bij binnenkomst in de rechtbank moet u zich bij de portier melden en de reden van uw bezoek opgeven. Daarnaast dient u zich te kunnen legitimeren. Rechtbank Noord-Nederland neemt de nodige veiligheidsmaatregelen. Deze maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat bepaalde voorwerpen het gebouw mee worden binnen genomen. Het scannen van uw bagage en fouillering kan onderdeel zijn van de toegangscontrole.
Wanneer het druk is bij de ingang van de rechtbank, moet u mogelijk even wachten voordat u door de toegangscontrole kunt. Advocaten, gerechtsdeurwaarders, politieambtenaren, tolken, bewindvoerders en medewerkers van de Raad voor de rechtspraak en het OM hebben op vertoon van hun pas vrijstelling van controle bij de hoofdingang.

 

 

Voor schoolklassen

 • Schoolklassen komen altijd onder begeleiding van één of meer docenten naar de rechtbank.
 • Procesdeelnemers hebben voorrang op schoolklassen.
 • Neem bij voorkeur geen schooltassen mee, omdat detectie hiervan vertraging oplevert. De beveiliging kan verzoeken meegebrachte tassen in een afgesloten container te doen. Deze krijgen de scholieren bij het verlaten van het gebouw weer mee.

Bent u een docent en wilt u met een klas een zitting bijwonen? Leest u dan de informatie Groepsbezoek scholen.

 

 

Pers

Voor journalisten gelden andere regels. Voor meer informatie verwijzen wij u naar Persinformatie.

 

 

 

Camerabewaking

In verband met de veiligheid en orde wordt in en rondom de gebouwen van rechtbank Noord-Nederland toezicht gehouden met camera's.

 

 

Ordehandhaving

Iedereen die de orde verstoort in het gerechtsgebouw kan de toegang tot het gebouw worden ontzegd. De rechter of de ambtenaar die de leiding heeft, draagt zorg voor de handhaving van de orde tijdens de zitting. De rechter neemt, indien nodig, maatregelen zodat de zitting ongestoord kan verlopen. Buiten de zittingszaal dient u de aanwijzingen van de medewerkers op te volgen.