24 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor ontucht Noord-Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > 24 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor ontucht Noord-Nederland
Groningen, 18 mei 2016

Op woensdag 18 mei 2016 heeft de rechtbank Noord-Nederland een 46-jarige man uit Veendam veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor het meermalen plegen van ontuchtige handelingen met minderjarige kinderen in Leeuwarden, Drachten, Emmen, Zuidlaren, Winschoten, Hoogezand en Groningen. Deze feiten vonden plaats in de periode van 1 november 2014 tot en met 9 augustus 2015.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek komt naar voren dat de man, voor de hem tenlastegelegde feiten, als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd kan worden. De rechtbank is, in overeenstemming met deze onderzoeken, dan ook van oordeel dat het bewezenverklaarde aan verdachte in verminderde mate kan worden toegerekend.

24 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het laten aanraken van zijn piemel en zijn billen door enkele, zeer jonge kinderen. Daarnaast heeft hij zijn geslachtsdeel en billen aan meerdere, zeer jonge kinderen laten zien, waarbij in veel gevallen de kinderen tevens getuige zijn geweest van de seksuele handelingen van deze man.

Door zijn werkwijze heeft de man de seksuele integriteit van de slachtoffers geschonden. Dit wordt door slachtoffers als ingrijpend ervaren en kan voor hen nadelige psychische gevolgen met zich meebrengen. Wat opvalt is de veelheid aan gepleegde feiten in een relatief kort tijdsbestek. Uit de justitiële documentatie blijkt dat de man meermalen is veroordeeld voor soortgelijke feiten. De rechtbank ziet een toename van de ernst van de feiten, in die zin dat het nu deels hands-on delicten betreffen en de slachtoffers een stuk jonger zijn. Dat baart de rechtbank zorgen.

Gelet op de ernst van deze feiten is de rechtbank van oordeel dat alleen een langdurige onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming volstaat. Daarnaast acht de rechtbank een behandeltraject van de man noodzakelijk, zodat recidive kan worden voorkomen dan wel beperkt. Tbs met voorwaarden wordt opgelegd ter bescherming van de veiligheid van anderen.

De rechtbank veroordeelt de man dan ook tot een gevangenisstraf van 24 maanden en tbs met algemene en bijzondere voorwaarden. Tot de voorwaarden behoort verplichte opname en behandeling in een kliniek.

Uitspraken

Meest gelezen berichten