Rechtbank Noord-Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Noord-Nederland
Uitsnede gebouw rechtbank Noord-Nederland

Bezoekadres

Bezoekadres
Brinkstraat 4, 9401 HZ Assen
Guyotplein 1, 9712 NX Groningen
Zaailand 102, 8911 BN Leeuwarden
> Routebeschrijvingen

Telefoonnummer
088 - 361 4444

Openingstijden
Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Noord-Holland 

 

Over de rechtbank

De rechtbank Noord-Nederland bestaat uit de locaties Assen, Groningen en Leeuwarden. Op deze locaties wordt recht gesproken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft. Daarna kan een procespartij in hoger beroep gaan.

Bij rechtbank Noord-Nederland werken ongeveer 130 rechters en 530 andere medewerkers in vaste dienst.

 

Afbeelding toevoegen Locatie Assen

 

Afbeelding toevoegen Locatie Leeuwarden

 

Afbeelding toevoegen Locatie Groningen

 

 

 


 

Zittingen

Zittingroosters

Rechtbank Noord-Nederland houdt zittingen op alle werkdagen. Deze vinden plaats op de drie locaties vanaf 9.00 uur. Het overzicht van zittingen geeft u meer informatie.

Zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar en kunt u bijwonen. Voor groepen geldt dat zij zich vooraf moeten aanmelden.

Regels en procedures

Rechtbank Noord-Nederland hanteert de landelijke regelingen en procedures. Daarnaast kent de rechtbank aanvullende lokale regels en procedures.

 


 

Nieuwsberichten rechtbank Noord-Nederland  Nieuwsberichten rechtbank Noord-Nederland

 

 

Publieksacademie Cybercrime: online criminaliteit16-8-2016 22:00:00 Criminaliteit speelt zich steeds vaker online af. En wie is er vandaag de dag niet online te vinden? Maar wat is cybercrime nu precies, wat is strafbaar en wat niet? Hoe zit het met de privacy, welke wetgeving is hiervoor en hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Dit zijn vragen die aan bod komen tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op woensdagavond 7 september 2016.
Reactie op artikel in Dagblad van het Noorden van 10 augustus 20169-8-2016 22:00:00 In het Dagblad van het Noorden van 10 augustus 2016 staat een artikel met als kop 'Tientallen banen weg bij rechtbanken'. De rechtbank Noord-Nederland hecht eraan dit artikel op een aantal onderdelen te verhelderen.
TBS met dwangverpleging voor Explosie Drachten27-7-2016 22:00:00 Op donderdag 28 juli 2016 heeft de rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden een 47-jarige man ontslagen van alle rechtsvervolging en terbeschikkinggesteld met verpleging van overheidswege. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte op 27 december 2015 opzettelijk een ontploffing in zijn woning aan de Nachtegaalstraat te Drachten teweeg heeft gebracht, waarbij gemeen gevaar voor personen en goederen te duchten was. Het betrof een woning in een appartementencomplex in Drachten. Uiteindelijk zijn twaalf woningen ingestort en zes woningen onherstelbaar beschadigd. Bij de verdachte is schizofrenie van het paranoïde type, een autisme spectrum stoornis een verstandelijke beperking vastgesteld. Op 27 november 2015 was verdachte psychotisch. De rechtbank is van oordeel dat niet kan worden gezegd dat bij verdachte op dat moment ieder inzicht in de draagwijdte van zijn handelen en de mogelijke gevolgen daarvan heeft ontbroken.

Vraag en antwoord

Wie kan ik benaderen met een vraag over mijn rechtszaak?

U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling waar uw rechtszaak in behandeling is.

Zijn er ruimtes waar ik met mijn advocaat kan overleggen?

Op alle locaties zijn ruimtes aanwezig waar u met uw advocaat kunt overleggen. Wilt u hiervan gebruik maken, dan kunt u dit aangeven bij de balie.

Mag ik mensen meenemen in de rechtszaal?

De meeste zittingen zijn openbaar en toegankelijk voor publiek. U kunt dus mensen meenemen naar de rechtszaal. Zij dienen plaats te nemen op de publieke tribune. Bij sommige zaken worden alleen de direct belanghebbenden in de zaal toegelaten.