Laden...

42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > 42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen
Groningen, 18 maart 2021

Een 22-jarige man is door de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf voor cybercrime en witwassen.

Controle over bankrekening

Op Marktplaats verzocht hij verkopers om 1 eurocent over te maken. Via een malafide betaallink en een phishingsite die leek op de website van een bank, kreeg hij controle over andermans bankrekening. Het gestolen geld ging eerst naar rekeningen van zijn 'geldezels', en werd daarna gepind.

Geldezels

Ook heeft hij met een ander twee aanzienlijke geldbedragen witgewassen, die deel uitmaakten van een bedrag van 1 miljoen euro dat in één nacht was buitgemaakt door phishing. Nog diezelfde nacht zijn delen van de buit overgemaakt naar de geldezels die hij en zijn mededader hadden geronseld. Verdachte ontving daarvan een deel.

Computervredebreuk

Verder maakte hij zich schuldig aan computervredebreuk, diefstal met ‘valse sleutels’ (pasjes met pincodes), poging tot oplichting, het beheer van phishingsites en het bezit van gehackte emailadressen. Hij maakte ook geld buit door 'vriend-in-nood-fraude' via WhatsApp en met een nep-sms-bericht van de Belastingdienst. De totale financiële schade is ruim € 50.000,00.
Hij moet het wederrechtelijk verkregen voordeel van € 38.097,16 terugbetalen.

Uitspraken