Laden...

7 jaar gevangenisstraf voor doodslag eigen broer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > 7 jaar gevangenisstraf voor doodslag eigen broer
Assen, 18 februari 2020

De rechtbank acht bewezen dat verdachte zijn broer opzettelijk van het leven heeft beroofd door op korte afstand met een geladen vuurwapen op zijn broer te schieten. Dit heeft plaatsgevonden in de woning van verdachte, waar zijn broer tijdelijk verbleef.

Hevige emotie

Het gebruikte vuurwapen met de daarbij horende scherpe munitie had hij al enige tijd in zijn bezit. De rechtbank gaat er vanuit dat hij met het vuurwapen heeft geschoten vanuit een plotselinge hevige emotie, na een verbale ruzie met zijn broer. Van planmatig handelen is volgens de rechtbank geen sprake. Er is dus sprake van doodslag en niet van moord.

Gevangenisstraf

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 7 jaren. Dit is gelijk aan de straf die de officier van justitie op de zitting heeft gevorderd. De rechtbank houdt daarbij rekening met de rapporten van de gedragsdeskundigen. Zij hebben vastgesteld dat verdachte heeft te kampen met aanzienlijke psychische problemen. Het strafbare handelen valt verdachte daarom in sterk verminderde mate toe te rekenen.

Maatregel

Naast de gevangenisstraf heeft de rechtbank een gedrag beïnvloedende of vrijheidsbenemende maatregel opgelegd om, na het uitzitten van de gevangenisstraf en een voorwaardelijke invrijheidstelling, mogelijk toekomstige risico’s op herhaling te ondervangen. De beoordeling van de noodzaak om deze maatregel ten uitvoer te leggen zal pas in de laatste fase van de detentie en een voorwaardelijke invrijheidstelling plaatsvinden.

Uitspraken