Laden...

Acht jaar gevangenisstraf voor Jumbo-afperser

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Acht jaar gevangenisstraf voor Jumbo-afperser
Groningen, 01 juli 2016

Op vrijdag 1 juli 2016 heeft de rechtbank Noord-Nederland in Groningen een 51-jarige man veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. De verdachte wordt veroordeeld voor poging tot afpersing, meermalen gepleegd, voor het teweegbrengen van een ontploffing en voor twee pogingen tot en het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing, terwijl daarvan in alle drie situaties gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel te duchten was.

Heftige middelen

De verdachte heeft gedurende vijf maanden meermalen gepoogd de winkelketen Jumbo te dwingen tot afgifte van een hoeveelheid bitcoins, waarbij verdachte heftige middelen heeft gebruikt. Naast het sturen van dreigmails, heeft verdachte twee explosieven bij een vestiging van Jumbo geplaatst en een verjaardagskaart met daarin een explosieve stof naar een vestiging van Jumbo verzonden. Eén van de geplaatste explosieven is ook daadwerkelijk direct naast een Jumbo-vestiging ontploft.

Kracht explosieven

Uit de rapportages van het NFI blijkt de kracht van de explosieven. Als de door verdachte verzonden verjaardagskaart was ontploft, zou binnen een straal van tientallen centimeters kans hebben bestaan op ernstig lichamelijk letsel en, door de scherfwerking, op enkele meters kans op lichamelijk letsel. De explosieve constructie bij de Wilhelminakade had een kracht van 5-8 handgranaten. Als deze tot ontploffing was gekomen, was binnen een straal van enkele tot meerdere meters zelfs kans op dodelijk letsel en tot op enkele tientallen meters kans op (zwaar) lichamelijk letsel.

Grote impact

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten met een grote impact op de betrokkenen. Medewerkers en klanten waren angstig en ongerust en vroegen zich af of zij wel veilig konden werken of winkelen. De directie en aandeelhouders van Jumbo maakten zich ongerust over de veiligheid van de klanten en hun medewerkers. Het handelen van de verdachte heeft in de samenleving angst en onrust veroorzaakt. De verdachte heeft alleen het eigen financieel gewin voor ogen gehad. Hij heeft daarnaast met zijn handelen meerdere bedrijven gedupeerd.

Acht jaar gevangenisstraf

De rechtbank heeft rekening gehouden met het feit dat de verdachte eerder is veroordeeld voor onder meer afpersing, waarvoor hem destijds een gevangenisstraf van tien jaar is opgelegd. In het reclasseringsrapport staat dat de verdachte problemen heeft op meerdere gebieden. Omdat de  verdachte de feiten ontkent en niet mee heeft willen werken aan een onderzoek door het PBC, hebben de reclassering en het PBC niets kunnen zeggen over de toerekeningsvatbaarheid, het recidivegevaar en de noodzaak voor een behandeling.

Gelet op de ernst van deze feiten is naar het oordeel van de rechtbank slechts een gevangenisstraf van lange duur op zijn plaats. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van acht jaar.

Uitspraken