Laden...

Beslissing overplaatsing AZC Sneek was een noodbevel, geen noodverordening

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Beslissing overplaatsing AZC Sneek was een noodbevel, geen noodverordening
Groningen, 17 maart 2022

De beslissing van de Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân om asielzoekers te bevelen mee te werken aan een overplaatsing vanuit het AZC Sneek naar een kazerne in Zoutkamp, is een noodbevel waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Dat is de uitkomst van procedures die enkele bewoners van het AZC aanspanden tegen de Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. 

Waar gaan de zaken over?

Enkele bewoners van het AZC Sneek zijn vanuit het AZC overgeplaatst naar de kazerne in Zoutkamp omdat zij besmet waren met COVID-19 of in aanraking zijn geweest met besmette personen. De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân heeft beslist dat zij mee moesten werken aan de overplaatsing. De Voorzitter van de Veiligheidsregio vindt dat er geen bezwaar gemaakt kan worden tegen die beslissing omdat het volgens hem een noodverordening is. Hij heeft de bezwaren niet inhoudelijk behandeld. 

Wat vindt de rechtbank?

De rechtbank oordeelt dat het gaat om een noodbevel en dat de bewoners dus wel bezwaar konden maken. Het gaat volgens de rechtbank om een besluit dat is genomen in een hectische periode waarbij er nog veel onduidelijk was over COVID-19. Er was sprake van een situatie waarin direct moest worden opgetreden in het belang van de volksgezondheid. Bovendien zag het besluit op een specifieke groep personen en was het de bedoeling om alleen die groep personen mee te laten werken aan overplaatsing. De Voorzitter van de Veiligheidsregio moet de bezwaren dus alsnog inhoudelijk behandelen. 

Uitspraken