Laden...

Risicoprofilering: Bij voorbaat verdacht?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Risicoprofilering: Bij voorbaat verdacht?
Groningen, 30 april 2019

Wel eens een verkeersovertreding begaan? Onjuiste informatie verstrekt bij het aanvragen van een toeslag? Nalatig met het betalen van de zorgpremie? Misschien behoort u dan wel tot een zogeheten risicogroep en wordt u extra in de gaten gehouden. Benieuwd naar dit thema? Meldt u zich dan aan om de Publieksacademie voor de Rechtspraak bij te wonen!

Wat is risicoprofilering?

Tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 8 mei 2019 vertelt mr. Aline Klingenberg, universitair hoofddocent IT-recht, alles over risicoprofilering: Wat is het precies? Wat betekent het voor u als burger? Ze gaat in op de algemene privacyregels (AVG): wat is uw recht als burger, ook als het gaat om het inzien van uw data, en wat zijn gevolgen van risicoprofilering voor gelijke kansen in de maatschappij?

Wanneer : 8 mei 2019
Waar: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Big data en artificial intelligence

Informatie Officier van Justitie Henriette Louwes legt vervolgens uit hoe het Openbaar Ministerie gebruik maakt van moderne technieken zoals het gebruik van big data en zelflerende computersystemen (artificial intelligence). Ook gaat ze in op de ethische dilemma’s die hierbij komen kijken. Dit zijn mogelijk tegenstrijdige belangen. Bij (veel) informatie-uitwisseling kan bijvoorbeeld de privacy in het geding zijn, ook van niet-verdachte personen. Waar eindigt privacy en beginnen verdachte handelingen? Samen met een collega van de politie zullen concrete voorbeelden worden gegeven van (geanonimiseerde) zaken die zich hebben voorgedaan en de manier waarop data is gebruikt voor de afhandeling.

Bijwonen?

Abonnees van het Dagblad van het Noorden zijn uitgenodigd om deze lezingenavond bij te wonen. Wilt u er ook bij zijn? Dan kunt u zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. U komt dan op de wachtlijst en ontvangt bericht wanneer er een plek beschikbaar is. De Publieksacademie vindt plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen van 19.00 uur tot 21.00 uur. Aansluitend is er ruimte voor koffie of thee en een praatje.

Uitspraken