Laden...

Cypriotisch beleggingsbedrijf moet bijna 50.000 euro terugbetalen aan gedupeerde consument

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Cypriotisch beleggingsbedrijf moet bijna 50.000 euro terugbetalen aan gedupeerde consument
Groningen, 19 mei 2021

De handelskamer van de rechtbank Noord-Nederland heeft een beleggende consument in het gelijk gesteld in een geschil met een online opererende Cypriotische beleggingsfirma, F1 Markets. De consument stelde in deze procedure dat de overeenkomst met de beleggingsfirma via oneerlijke handelspraktijken tot stand was gekomen en uitgevoerd. De rechtbank oordeelt dat de beleggingsfirma zich op meerdere fronten aan oneerlijke handelspraktijken tegenover de consument schuldig heeft gemaakt. De netto-inleg moet aan de consument worden terugbetaald.

Misleidende handelspraktijken

De rechtbank is van oordeel dat de beleggingsfirma misleidend gehandeld heeft bij het aangaan van de overeenkomst met de consument. De beleggingsfirma adverteerde met nepadvertenties waarbij diverse BN’ers werden opgevoerd, terwijl die BN’ers daar nooit toestemming voor gegeven hadden. Deze praktijken zijn in diverse media aan de orde geweest. Daarnaast gingen de advertenties waarop de consument klikte over bitcoins, terwijl de consument vervolgens bij hele andere financiële producten uitkwam, namelijk Contracts for Difference (CFD's). Dit zijn zeer risicovolle beleggingsproducten. De rechtbank concludeert dat het vanaf het begin af aan de bedoeling van de beleggingsfirma is geweest dat de consument in deze CFD’s zou gaan beleggen in plaats van in bitcoins.

Oneerlijke handelspraktijken

Ook is de rechtbank van oordeel dat de beleggingsfirma zich schuldig heeft gemaakt aan andere oneerlijke handelspraktijken tegenover de consument. Zo heeft de beleggingsfirma naar het oordeel van de rechtbank de consument aangezet tot het openen van een professioneel account waarmee beleggingen met een veel hoger risiconiveau konden worden gedaan. Dit is in strijd met de regelgeving van onder meer de Autoriteit Financiële Markten voor het beleggen in CFD's door consumenten. Ook is de rechtbank van oordeel dat de beleggingsfirma agressieve handelspraktijken heeft gebruikt om de consument tot het doen van beleggingen in CFD's aan te zetten. Verder heeft de beleggingsfirma de consument misleid inzake het verliesrisico en hem herhaaldelijk onder druk gezet om meer gelden in te leggen om de dekking te verbeteren in plaats van zijn verlies te nemen.

Vernietiging overeenkomst

De consument heeft vernietiging van de overeenkomst gevorderd vanwege de oneerlijke handelspraktijken bij het aangaan van de overeenkomst. De rechtbank is het daarmee eens en wijst deze vordering dan ook toe. De rechtbank heeft verder bepaald dat de beleggingsfirma de netto-inleg van de consument, een bedrag van € 49.267,-, aan hem moet terugbetalen.

Uitspraken