Laden...

De Videorechter: via video je rechtszaak bijwonen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > De Videorechter: via video je rechtszaak bijwonen
Groningen, 24 oktober 2016

Dat kan bij de rechtbank Noord-Nederland. Op 2 november 2016 vindt de eerste zitting via een videoverbinding plaats. In samenwerking met de gemeente Emmen start de rechtbank Noord-Nederland een proef met de behandeling van bewindzaken via een videoverbinding. Een nieuwe, toegankelijke en kostenbesparende manier voor de rechtzoekende om zijn zaak bij te wonen. Het gaat om een proefjaar: ‘De Videorechter’.

Wat houdt een zitting via videoverbinding in?

Een zitting via videoverbinding is hetzelfde als een gewone zitting. Alleen heeft de rechtzoekende nu via een beeldscherm contact met de rechter. Hij hoeft niet naar de rechtbank in Assen te komen maar hij wordt, samen met zijn bewindvoerder, verwacht in het gemeentehuis in Emmen. Vanuit een speciaal ingerichte kamer wordt de zaak via een videoverbinding behandeld. Voor de rechtzoekende betekent dit een besparing van reistijd en reiskosten. Deze argumenten bleken voor de betreffende rechtzoekenden van belang te zijn bij een enquête in april 2016 over deze proef.

Om welke zaken gaat het?

De rechtbank gaat bewindzaken uit de gemeente Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn op deze manier behandelen. Bij een bewindzaak worden de eigendommen van een persoon onder beheer gesteld van een bewindvoerder omdat die persoon niet zelf in staat is zijn financiële zaken te regelen. Dit wordt door de rechter besloten. Bewindzaken lenen zich goed voor de proef vanwege de aard en de korte behandelingstijd.

Waarom ‘De Videorechter’?

In de afgelopen jaren zijn de kantonlocaties in Noord-Nederland gesloten. Zo ook de locatie in Emmen. De rechtszaken van de locatie Emmen worden nu behandeld in Assen. Daardoor is de toegang tot de rechtspraak veranderd en letterlijk wat meer op afstand gekomen. Daarnaast past de proef ‘De Videorechter’ bij de toenemende digitalisering in de Rechtspraak. Verder raken videogesprekken in de huidige maatschappij steeds meer ingeburgerd. Via bijvoorbeeld Skype en Facetime. De rechtbank hecht aan al deze (maatschappelijke) ontwikkelingen grote waarde en daarom is deze proef gestart.

Voorziet ‘De Videorechter’ in een behoefte?

Dat hebben wij voor de start van de proef getoetst. Daaruit is gebleken dat die behoefte er is. Ook tijdens de proef blijven we dit monitoren door de rechtzoekende na de videozitting te bevragen over zijn ervaring. Op die manier willen wij waar nodig bijsturen.

Vragen over dit bericht kunt u stellen aan Jeff Biesma (persrechter), bereikbaar via persvoorlichter Anja Steenbergen, telefoon: 06 - 310 136 78.

Uitspraken