Laden...

De rechten van dieren en plichten van eigenaren: Publieksacademie voor de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > De rechten van dieren en plichten van eigenaren: Publieksacademie voor de Rechtspraak
Groningen, 31 oktober 2023

Mag je ganzen houden in een studentenhuis en wanneer mag de politie ingrijpen? Welke rechten hebben schapen in de wei of koeien in een stal? En wat gebeurt er met honden, katten en leguanen die justitie in beslag neemt? Op 16 november gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak over rechten van dieren en plichten van hun baasjes.

Tijdens deze avond kijken we door de juridische bril naar dieren. Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel om dierenmishandeling en -verwaarlozing zwaarder te bestraffen. De maximumstraf voor het doden van bijvoorbeeld katten, het organiseren van hanengevechten of het laten creperen van een hond wordt opgehoogd naar vijf jaar celstraf.

Strafrechter Fred Janssens behandelde als (economische) politierechter veel zaken waarbij dieren in het geding waren gekomen. Wat zag hij zoal? Hoe oordeelde hij en waarom? Wat zijn de achtergronden van mensen die in de rechtszaal belandden voor het slecht behandelen van dieren?

Officier van justitie Sus Broekstra werkte een tijd bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat onder andere zaken voor de rechter brengt over grootschalige dierenmishandeling. Met aansprekende voorbeelden neemt ze u mee naar zaken uit haar praktijk. Wat vindt zij van de verzwaring van de straffen voor dierenmishandeling?

De avond wordt geleid door Leonie Sinnema , verslaggever bij Dagblad van het Noorden. Na de lezingen is er ruimte voor het stellen van vragen. Wel verzoeken wij u om de vragen algemeen te houden. Tijdens de Publieksacademie is er geen ruimte om persoonlijke kwesties te behandelen.

Wat, waar en wanneer

De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen. Deelname is gratis. De Publieksacademie over dierenrechten is op 16 november om 19:00 uur in de Offerhauszaal van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit, aan de Broerstraat 5 in Groningen. Opgeven kan via de website van het Dagblad van het Noorden.   

Uitspraken