Laden...

Drie mannen veroordeeld voor opruiing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Drie mannen veroordeeld voor opruiing
Assen, 10 februari 2021

De politierechter van de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft vandaag drie mannen veroordeeld voor het medeplegen van opruiing. Via social media hadden de drie verdachten eind januari van dit jaar opruiende teksten en afbeeldingen gedeeld.

Tips uit publiek

Een 19-jarige man uit Wijnjewoude en een eveneens 19-jarige man uit Drachten riepen op rellen te veroorzaken in Drachten. Een 20-jarige man uit Burgum had tot confrontaties opgeruid tussen jongeren uit Leeuwarden en Burgum. Door de politie werd na tips uit het publiek meegekeken met de berichten op social media.

Context van hevige ongeregeldheden

De drie verdachten erkenden berichten of afbeeldingen te hebben verstuurd maar lieten weten die niet serieus te hebben bedoeld; het zou meer stoerdoenerij zijn geweest. De politierechter heeft dat verweer terzijde geschoven omdat de oproepen werden gedaan in een tijd waarin hevige ongeregeldheden hadden plaatsgevonden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De politierechter wees op het bijzonder kwalijke en ernstige karakter van opruiing tegen die achtergrond.

Strafoplegging

Geen van de drie verdachten had eerder opruiing gepleegd; bij de berechting van de drie verdachten werd op advies van de reclassering en met instemming van de officier van justitie het jeugdstrafrecht toegepast. Alle drie zijn veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk éénmaal 90 uur en tweemaal 60 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Daarnaast is reclasseringstoezicht opgelegd.

Uitspraken