Laden...

Gevangenisstraf, rijontzegging en taakstraf voor veroorzaken ongeval Afsluitdijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Gevangenisstraf, rijontzegging en taakstraf voor veroorzaken ongeval Afsluitdijk
Leeuwarden, 08 december 2023

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man veroordeeld voor het veroorzaken van een zeer ernstig verkeersongeval op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand op 12 juni 2022. Bij het ongeval kwam een echtpaar om het leven. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, een rijontzegging en een taakstraf van 60 uren.  

Afgeleid door telefoon

De verdachte was gedurende de hele autorit afgeleid omdat hij veelvuldig gebruik maakte van zijn telefoon. Hierdoor heeft hij waarschuwingsborden met de tekst “kans op file en wegwerkzaamheden’ gemist en is hij in volle vaart met ongeveer 100 kilometer per uur op een stilstaande/langzaam rijdende file ingereden waardoor hij in botsing is gekomen met zijn voorliggers.

Groot en onherstelbaar leed

Ten gevolge van het ongeval is een echtpaar om het leven gekomen, is een ander echtpaar gewond geraakt en is aanzienlijke materiële schade ontstaan. De rechtbank rekent dit verdachte aan. De nabestaanden is een groot en onherstelbaar leed berokkend. Dit gemis is door de dochters en twee van de kleinkinderen op indringende wijze verwoord tijdens het voorlezen van hun slachtofferverklaring ter terechtzitting.

Strafmotivering

Naar het oordeel van de rechtbank kan vanwege de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit feit is verricht, niet worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een gevangenisstraf. De rechtbank neemt daarbij in aanmerking dat verdachte zeer onverantwoordelijk heeft gehandeld door gedurende vrijwel de gehele autorit veelvuldig te chatten op zijn mobiele telefoon, terwijl hij met een snelheid van ongeveer 100 kilometer per uur reed.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van zes maanden, een ontzegging van de rijbevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van twee jaren en een taakstraf van 60 uren. 

Uitspraken