Laden...

Gevangenisstraffen voor woningoverval 93-jarige vrouw Drachten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor woningoverval 93-jarige vrouw Drachten
Leeuwarden, 04 maart 2021

De rechtbank heeft 4 verdachten veroordeeld voor een woningoverval (diefstal met geweld en wederrechtelijke vrijheidsberoving) gepleegd op 21 oktober 2019 op een toen 93-jarige vrouw in Drachten.

Tip over kluis

Er is door het viertal gezamenlijk geruime tijd daarvoor een plan bedacht om te komen tot een woninginbraak na een tip dat er onder het bed van het alleenwonende slachtoffer een kluis met daarin een groot geldbedrag zou liggen. Daarbij was ingecalculeerd dat het slachtoffer op leeftijd zou zijn en dat zij misschien thuis zou zijn.

Geweld gebruikt

Twee verdachten zijn uiteindelijk daadwerkelijk de woning ingegaan. In de hal van de woning zijn zij vrijwel direct geconfronteerd met het slachtoffer. Zij hebben beiden afwisselend geweld gebruikt tegen het slachtoffer en de woning doorzocht. Het slachtoffer is in bedwang gehouden en haar ogen en mond zijn bedekt. Voor het verlaten van de woning is de stroom uitgeschakeld. De buit bestond uit een geldkist met voor het slachtoffer waardevolle brieven en munten.

Medeplegen en schadevergoeding

De rechtbank heeft geoordeeld dat er voor alle vier verdachten dusdanig nauw en bewust is samengewerkt tijdens de voorbereiding, uitvoering als na afloop, dat sprake is geweest van medeplegen.
De rechtbank heeft aan het slachtoffer de gevraagde (immateriële) schadevergoeding van
€ 2.250,00 toegekend.

Uitspraken