Laden...

Klare taal in het Fries: Kinderrechter Sytse Kooistra richt zich tot vader in ‘memmetaal’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Klare taal in het Fries: Kinderrechter Sytse Kooistra richt zich tot vader in ‘memmetaal’
Leeuwarden, 19 februari 2020

Afgelopen vrijdag is op de locatie Leeuwarden een beschikking gepubliceerd waarbij kinderrechter Sytse Kooistra zich richtte tot de vader. In het Fries, omdat ter zitting duidelijk werd dat de vader zich beter kon uiten in het Fries. Deze bijzondere inzet kon op bijval rekenen vanuit het hele land.

Net als op de zitting

Ter zitting bleek dat de vader zich een stuk beter kon uiten in het Fries. Zoals wel vaker schakelde Sytse Kooistra daarom over op het Fries. Bij het opstellen van de beschikking besloten Kooistra en griffier Tialde Ploegh vervolgens om hun oproep aan de vader ook in het Fries op te schrijven. 

Bijval

De keuze om zich op die manier tot de vader te richten kon op social media op bijval rekenen. Collega-rechters, raadsheren en advocaten van Noord-Holland tot Limburg staken de loftrompet over deze poging om in het belang van het kind de vader ertoe te bewegen zich meer open te stellen voor de gezinsvoogd.


 


 

Uitspraken