Koerier veroordeeld voor vervoeren van 93 kilo xtc

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Koerier veroordeeld voor vervoeren van 93 kilo xtc
Assen, 02 april 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft een man veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor het opzettelijk vervoeren van ruim 93 kilo xtc-pillen. De man werd op de snelweg A28 tussen Beilen en Assen door de politie aangehouden voor een routinecontrole. In de dozen die de man vervoerde zaten 47 zakken met honderdduizenden xtc-pillen.

Tenlastelegging en verdediging

Aan de verdachte werd door het Openbaar Ministerie ten laste gelegd dat hij de xtc-pillen opzettelijk vervoerde of aanwezig heeft gehad in de lading. De verdachte heeft echter verklaard dat hij niet wist dat de dozen harddrugs bevatten. Volgens zijn raadsman kon de vereiste opzet niet worden bewezen omdat wettige en overtuigende bewijsmiddelen zouden ontbreken. Hij gaf daartoe aan dat onderzoek naar de telefoon van verdachte of naar vingerafdrukken op de zakken ontbraken. Ook voerde hij aan dat de man heeft meegewerkt aan het onderzoek en dat hij een blanco strafblad had.

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat als de man al niet wist van de harddrugs, hij in ieder geval de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de dozen verboden middelen, in dit geval harddrugs bevatten. De rechtbank weegt verder mee dat verdachte professioneel vervoerder is. Daardoor rust op hem een onderzoeksplicht ten aanzien van de goederen die hij voor vervoer aangeboden krijgt, temeer nu er geen vrachtbrief of factuur aanwezig was. Aan die onderzoeksplicht heeft hij niet voldaan. De rechtbank verwerpt het verweer van de raadsman dan ook en acht bewezen dat de verdachte ten minste voorwaardelijk opzet heeft gehad op het vervoeren van de xtc pillen, in die zin dat verdachte redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het om verboden middelen ging. De rechtbank acht daarmee bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde feit heeft begaan.

Strafmotivering

De man heeft zich schuldig gemaakt aan het vervoeren van ruim 93 kilogram xtc-pillen. Het is algemeen bekend dat verdovende middelen schade toebrengen. Daarnaast gaat de handel vaak gepaard met andere vormen van (ernstige) criminaliteit. De rechtbank is van oordeel dat alleen kan worden volstaan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank legt aan verdachte een gevangenisstraf op voor de duur van 3 jaar voor het opzettelijk vervoeren van ruim 93 kilogram xtc-pillen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten