Laden...

Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor poging tot zware mishandeling bij ruzie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor poging tot zware mishandeling bij ruzie
Leeuwarden, 21 november 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man van 33 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling door een van zijn vrienden bij een ruzie meerdere malen met een mes te steken. Hierdoor is het slachtoffer in zijn hoofd en schouder geraakt.

Buitensporig geweld

De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf rekening gehouden met het feit dat de man buitensporig geweld heeft gebruikt, kennelijk met het doel om het slachtoffer zijn woning uit te krijgen.
Dat het slachtoffer hierbij geen ernstig letsel heeft opgelopen, is een gelukkige omstandigheid die niet aan de man te danken is. Gelet op de wijze van steken en de plaatsen op het lichaam waar het slachtoffer is geraakt, vallen de verwondingen relatief mee.

Geen respect voor lichamelijke integriteit

De man heeft geen respect getoond voor de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en heeft een ernstig strafbaar feit gepleegd waarvan bekend is dat dit bij anderen gevoelens van onveiligheid veroorzaakt. Dat geldt ook voor de andere direct betrokkenen in deze zaak.

Gevangenisstraf en schadevergoeding

Gelet op de aard van het delict en de omstandigheden waaronder dit is begaan, past hierbij enkel een onvoorwaardelijk strafdeel in de vorm van een gevangenisstraf. Daarnaast moet de man het slachtoffer een schadevergoeding betalen van duizend euro.

Uitspraken