Laden...

Man veroordeeld voor afsteken vuurwerkbommen bij woning ex

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Man veroordeeld voor afsteken vuurwerkbommen bij woning ex
Groningen, 26 juni 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een man veroordeeld voor het opzettelijk tot ontploffing brengen van zwaar vuurwerk. Hij deed dit twee maal bij de woning van zijn ex-vriendin. Naast een lange voorwaardelijke gevangenisstraf is aan de man een hoge taakstraf opgelegd en moet hij de benadeelden een schadevergoeding betalen.

Deodorant bus als verzwaring

De man plakte het vuurwerk bij de eerste keer met tape aan een bus deodorant en bracht dit pakket vervolgens op een raam van de woning van de aangeefster tot ontploffing. Naast de materiële schade aan de woning hebben de ontploffingen ook tot psychische schade geleid. Een woning is bij uitstek de plek waar je je veilig moet kunnen voelen. Verdachte heeft die geborgenheid op grove wijze geschonden door explosieven aan die woning te bevestigen en te ontsteken. Dat neemt de rechtbank verdachte zeer kwalijk.

Strafmotivering

Het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing is een ernstig gevaarzettend delict. In beginsel is een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf daarvoor passend. De rechtbank ziet in de persoon van de verdachte en het verkleinen van het recidiverisico echter aanleiding om geen langere onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen dan het voorarrest. Daarnaast legt de rechtbank een lange voorwaardelijke gevangenisstraf op, waaraan een aantal strenge bijzondere voorwaarden worden verbonden. Op die manier kan voortvarend worden gewerkt aan de behandeling die verdachte nodig heeft.

Straf

De rechtbank legt aan de verdachte op een gevangenisstraf van 451 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf voor de duur van 180 uur. Daarnaast hebben benadeelde partijen vorderingen ingediend voor de geleden schade. De rechtbank heeft deze vorderingen toegewezen.

Uitspraken