Laden...

Man veroordeeld voor stalking en verspreiden naaktbeelden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Man veroordeeld voor stalking en verspreiden naaktbeelden
Leeuwarden, 03 mei 2024

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 3 mei 2024 een man veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 180 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens stalking en het verspreiden van naaktbeelden. Ook dient hij het slachtoffer een schadevergoeding te betalen. 

Dreigende en intimiderende berichten

De man jaar heeft gedurende een periode van anderhalf jaar een vrouw belaagd door op verschillende manieren contact met haar te zoeken. Daarbij stuurde hij haar dreigende en intimiderende berichten. Ook heeft de man naaktfoto’s van het slachtoffer openbaar gemaakt door deze in een Telegram groep te plaatsen. Hij heeft hierbij de naam en het telefoonnummer van het slachtoffer genoemd en tegen betaling naaktfilmpjes van het slachtoffer aan derden doorgestuurd. 

Niet schuldig aan dwang en identiteitsfraude

De rechtbank achtte niet bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot het dwingen om naaktvideo’s te maken en aan identiteitsfraude. Van deze feiten werd de man vrijgesproken. 

Strafmotivering

Beide strafbare feiten (stalking en het openbaar maken van naaktbeelden) zijn ernstige feiten. Verdachte heeft hiermee laten zien dat hij geen enkel respect heeft voor de privacy en lichamelijke integriteit van een ander. Uit de voorgelezen slachtofferverklaring ter zitting volgt ook dat de feiten veel impact op het slachtoffer hebben gehad. 

Strafoplegging

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat zij minder feiten bewezen verklaart dan de officier van justitie. Gelet op alle feiten en omstandigheden vindt de rechtbank een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van 180 uren passend en geboden.

Uitspraken