Man veroordeeld voor vervoer en poging tot dumpen grote hoeveelheid xtc-afval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Man veroordeeld voor vervoer en poging tot dumpen grote hoeveelheid xtc-afval
Leeuwarden, 04 april 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur wegens het vervoeren en het pogen te dumpen van een grote hoeveelheid drugsafval - afkomstig van grootschalige productie van MDMA (xtc) - en het voorhanden hebben van amfetamine.

Politie greep in

De man heeft met een bestelwagen een grote hoeveelheid drugsafval in jerrycans opgehaald in Friesland met als doel het drugsafval elders in Nederland achter te laten. Voordat verdachte het afval heeft kunnen dumpen, heeft de politie ingegrepen en zo het dumpen van het afval kunnen voorkomen.

Grote risico’s en schade door drugsdumping

De productie van illegale synthetische drugs gaat gepaard met dumpingen van afval. Het dumpen van het afval levert grote risico’s en schade op voor het milieu en voor de volksgezondheid. Het opruimen van het gedumpte afval brengt bovendien hoge kosten met zich mee die ten laste komen van de maatschappij. Het dumpen van het afval is een wezenlijk onderdeel van het productieproces en is een zeer ernstig delict.

Straf hoger dan de eis

De rechtbank is met de opgelegde straf fors afgeweken van de eis van de officier van justitie omdat de eis naar het oordeel van de rechtbank geen recht doet aan de ernst van de zaak.

Uitspraken

Meest gelezen berichten