Laden...

Minderjarige verdachte steekpartij Sneek veroordeeld tot maximale jeugdstraf en jeugd-tbs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Minderjarige verdachte steekpartij Sneek veroordeeld tot maximale jeugdstraf en jeugd-tbs
Leeuwarden, 17 mei 2018
De rechtbank Noord Nederland, locatie Leeuwarden veroordeelt een 17-jarige jongen tot 24 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor de doodslag op zijn ex-stiefvader op 14 december 2017 te Sneek.

Confrontatie

Verdachte heeft het slachtoffer (39 jaar) om het leven gebracht door hem met een mes te steken. Dit gebeurde tijdens een confrontatie tussen verdachte en het slachtoffer in verband met een door het slachtoffer weggenomen voorraad drugs die mede toebehoorde aan verdachte.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen die de verdachte hebben onderzocht, concluderen dat bij hem ten tijde van het plegen van het feit sprake was van een ernstige gedragsstoornis en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. De rechtbank acht verdachte verminderd toerekeningsvatbaar voor het feit.

Onvoorwaardelijke PIJ-maatregel

De rechtbank legt aan de verdachte een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel op. De rechtbank vindt dat in het belang van een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de verdachte, maar ook passend gelet op de ernst van de gepleegde feiten en omdat de algemene veiligheid van personen de oplegging van die maatregel eist.

Maximale straf

De rechtbank legt daarnaast de maximaal aan verdachte op te leggen jeugddetentie op, te weten een jeugddetentie voor de duur van 24 maanden. De rechtbank legt daarmee een hogere straf op dan geëist door de officier van justitie (14 maanden jeugddetentie), omdat naar het oordeel van de rechtbank vanuit het oogpunt van vergelding slechts de maximaal aan verdachte op te leggen jeugddetentie recht doet aan de ernst van het feit.

Uitspraken