Laden...

Verdachte mishandeling Drachten ontoerekeningsvatbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Verdachte mishandeling Drachten ontoerekeningsvatbaar
Leeuwarden, 03 juli 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man ontslagen van alle rechtsvervolging en gelast dat de man voor een periode van één jaar in een psychiatrisch ziekenhuis wordt geplaatst. Ook moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Overwegingen van de rechtbank

De man heeft het slachtoffer, terwijl ze met de fiets tussen haar benen stilstond, tegen haar rug geslagen en haar met zijn vuist in het gezicht geslagen. Ten gevolge van deze handelingen is ze in een greppel gevallen en heeft ze gebroken ribben en zwellingen in haar gezicht op gelopen.
De rechtbank heeft de man vrijgesproken van zware mishandeling en een poging daartoe en veroordeeld voor eenvoudige mishandeling. De rechtbank acht niet bewezen dat het letsel zwaar lichamelijk letsel betreft en dat uit de gedragingen van de man blijkt dat hij de aanmerkelijk kans heeft aanvaard dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.

Ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank acht de man geen strafbare dader, omdat hij niet toerekeningsvatbaar is. De rechtbank heeft hierbij acht geslagen op de volgende omstandigheden. Bij de man zijn door een psychiater en een psycholoog chronische ziekelijke stoornissen van zijn geestvermogens vastgesteld. Hij is in het verleden vaker psychotisch is gedecompenseerd. Ook de omstandigheid waaronder het feit is gepleegd, het zonder verklaarbare aanleiding mishandelen van een voor verdachte onbekend persoon, heeft de rechtbank meegewogen.

Uitspraken