Laden...

Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden
Leeuwarden, 23 oktober 2018

Op zaterdag 17 november 2018 zetten we in Leeuwarden de deuren van het gerechtsgebouw en van het paleis van justitie wagenwijd open! In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 én het 5-jarig bestaan van de Rechtbank Noord-Nederland wordt er een open dag georganiseerd om het publiek een kijkje te geven in de wereld van de rechtspraak. Het gerechtsgebouw en het paleis van justitie in Leeuwarden (beide aan het Zaailand) zijn die dag van 10:00 uur tot 16:00 uur opengesteld voor het publiek. Hieronder vertellen we vast wat over de open dag.

We laten zien wat we doen

Op de open dag is het natuurlijk leuk om te bekijken hoe de rechtbank er van binnen uit ziet. Maar we laten je ook zien hoe een rechtszaak in zijn werk gaat! Gedurende de dag spelen we fictieve zaken na met echte rechters, griffiers, officiers van justitie, advocaten en gerechtsbodes. Zo kun je mee kijken bij een spannende strafzaak, een boeiend conflict in een handelszaak of een aangrijpende familiezaak! Heb je daarna nog vragen over het werk van een rechter, griffier of bode? Dan kun je die het hemd van het lijf vragen! Ze lopen namelijk gewoon rond op de open dag. Superhandig!

Verleden, heden en toekomst

Op vrijdag 16 november 1951 ontstond er een rel op het Zaailand tussen boze Friezen en de politie door een zitting die niet in het Fries werd gehouden. Die dag staat sindsdien bekend als ‘kneppelfreed’ (Fries voor knuppelvrijdag). Tijdens de open dag is er een tentoonstelling van Tresoar te zien over die ‘kneppelfreed’. De politie verzorgt ook een tentoonstelling met oude politiematerialen, zoals een klassieke politiebus. Daarnaast laten we zien wat de toekomst van de rechtspraak is, met bijvoorbeeld een kijkje in de nieuwe digitale zittingszaal en rechtszaken die door videogesprekken op afstand worden behandeld.

We schetsen een beeld van de werkelijkheid

Heb je je weleens afgevraagd waarom er nooit een foto van een rechtszaak in de krant staat? Dat komt omdat het niet is toegestaan om foto’s te maken van een verdachte, in verband met de privacy. In plaats daarvan wordt er vaak gebruik gemaakt van rechtbanktekenaars, en dan vaak van de zijkant of de achterkant. Op de open dag kun je zien hoe rechtbanktekenaars Petra Urban en Annet Zuurveen te werk gaan.

Kinderactiviteiten

Ook voor de kinderen is er genoeg leuks te beleven! Zo is er een spannende speurtocht dwars door de rechtbank, wat lekkers te eten en drinken en een rustige plek waar de creatieveling aan de slag kan met een echte ‘Van Muijlwijck’! (bekend van ‘De Rechter’-strips). Wil je nog een aandenken? Dan kun je op foto in een echte toga, of achter het stuur van een politiebus!

Uitspraken