Laden...

Publieksacademie lezing 'Verkeersongevallen' 6 juni 2024

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Publieksacademie lezing 'Verkeersongevallen' 6 juni 2024
Groningen, 23 mei 2024

In strafzaken over verkeersongevallen is er meer dan eens onbegrip over de opgelegde straf. Een veroorzaker van een zwaar ongeluk kan worden veroordeeld tot een taakstraf. Op 6 juni gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak over verkeersongevallen. Tijdens deze avond kijken we door de juridische bril naar de wereld van het verkeer.

De sprekers

Nine Tromp kreeg als officier van justitie in Noord-Nederland veel verkeerszaken op haar bordje. Ze zal vertellen hoe beladen de zittingen kunnen zijn en hoe zij tot bepaalde strafeisen is gekomen. Hoe woog ze de belangen van slachtoffers of nabestaanden af tegen die van verdachten, die zelf nooit een ongeluk wilden veroorzaken? 

Nynke Vellinga zal vertellen over haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de toekomst van het verkeer. Wat als zelfrijdende auto's het straatbeeld gaan bepalen en tegen een voorligger, fietser of voetganger botsen? Is de 'bestuurder' dan verantwoordelijk en zo ja, wie is dat? Is de Nederlandse wet wel klaar voor deze ontwikkeling?
 
De avond wordt geleid door Leonie Sinnema, verslaggever bij Dagblad van het Noorden. Na de lezingen is er ruimte voor het stellen van vragen. Wel verzoeken wij u om de vragen algemeen te houden. Tijdens de Publieksacademie is er geen ruimte om persoonlijke kwesties te behandelen.

Aanmelden

Wilt u deze Publieksacademie bijwonen? Dat kan! Aanmelden is echter wel nodig, dit kan op de website van het Dagblad van het Noorden.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

De Publieksacademie voor de Rechtspraak komt met laagdrempelige lezingen tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen. Kennis over het recht is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen.
 
De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden.

Uitspraken