Publieksacademie voor de Rechtspraak met als thema ‘Verwarde personen’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Publieksacademie voor de Rechtspraak met als thema ‘Verwarde personen’
Groningen, 11 april 2017

Het aantal incidenten met personen met verward gedrag neemt toe. In 2016 kwamen 75.000 meldingen binnen. Ook de ernst van de incidenten neemt toe, met de nodige impact op de omgeving. Wanneer spreek j e van een verward persoon? Hoe gaat de rechtspraak hier mee om? Wanneer kies je voor gedwongen 'zorg' en wanneer voor 'straf'? Wanneer krijgt u als burger precies te maken met de overheid en wat kunt u doen als u het niet met ze eens bent? Deze vragen staan centraal tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op woensdag 12 april 2017.

Sprekers

Gerard Veenstra, senior officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, legt uit wat een persoon met verward gedrag is voor het OM. Wat is de rol van de officier: strafrecht versus zorg. En wat is de rol van de gemeente, GGZ en politie? Ook geeft hij voorbeelden uit de praktijk.

Daarna vertelt Rob Keurentjes, senior rechter strafrecht en (forensische) psychiatrie, over hoe de rechter omgaat met verwarde personen en wat de rechter wel en niet kan doen. Daarvoor kennen we in Nederland een aparte wet: de Wet bijzondere  opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (wet BOPZ).

Waar en wanneer

Woensdag 12 april 2017 | 19.00 tot 20.30 uur | RUG Academiegebouw, Broerstraat 5 in Groningen

Livestream

Er is veel belangstelling voor de Publieksacademie voor de Rechtspraak met als thema 'verwarde personen'. Het Dagblad van het Noorden zendt de publieksacademie woensdag 12 april 2017 live uit. De livestream is te volgen via: www.dvhn.nl/rechtspraak.

Waarom de Publieksacademie

Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in de rechtbank gebeurt en wat de rechtspraak inhoudt. Tijdens de Publieksacademie krijgen deelnemers inzicht in de verschillende thema's en onderwerpen van het recht. Op woensdag 12 november 2014 vond de allereerste Publieksacademie plaats. Het was een succesvolle pilot. Onze rechtbank werkt hiervoor samen met het OM, de RUG en het Dagblad van het Noorden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten