Laden...

Demonstreren mag! Altijd en overal?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Demonstreren mag! Altijd en overal?
Groningen, 26 september 2019

Elke week vinden er in Nederland ruim 30 demonstraties plaats. In 2015 waren er in de twaalf grootste steden al zo’n 1500 protestacties. Internationale onderwerpen en conflicten, zoals oorlogen, politieke situaties of rampen, maar ook zorg, milieu en dierenwelzijn zijn veelal aanleiding om te demonstreren. Volgende week donderdag, 3 oktober, spreken universitair docent Berend Roorda en promovendus Berrie Hanselman over het recht om te demonstreren, in de wet én in de praktijk, op de Publieksacademie voor de Rechtspraak.

Wanneer is er sprake van een demonstratie?

Hoewel er geen vergunning nodig is, moet een demonstratie wel worden aangemeld. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er als een demonstratie niet is aangemeld? Mag je zomaar over elk willekeurig onderwerp demonstreren? Wanneer spreek je eigenlijk van een demonstratie? Vallen blokkadeacties en bezettingsacties bijvoorbeeld ook onder het recht om te demonstreren? En hoe wordt opgetreden als een demonstratie niet volgens afspraak verloopt?

Demonstratierecht in Nederland

Het recht om te demonstreren staat volop in de belangstelling. Op donderdag 3 oktober staat de Publieksacademie voor de Rechtspraak dan ook volledig in het teken van dit onderwerp.
Mr. dr. Berend Roorda, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en gepromoveerd op een onderzoek naar het recht op te demonstreren, zal uitleggen hoe het demonstratierecht in Nederland eruitziet. Wat staat er eigenlijk in de wet en wat betekent dit in de praktijk?

Rol van geweld tijdens demonstraties

Op uitnodiging van het Openbaar Ministerie geeft Berrie Hanselman, promovendus aan de Universiteit Leiden, een historisch overzicht van de rol van geweld tijdens demonstraties en de wijze waarop de overheid daar in de loop der jaren mee is omgegaan.

Bijwonen?

Wil je hierbij aanwezig zijn? Kijk dan op de website van het Dagblad van het Noorden om je aan te melden. De Publieksacademie duurt van 19.00 uur tot 21.00 uur en is in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Uitspraken