Rechtbank Noord-Nederland doet uitspraak in Lezersjuryzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland doet uitspraak in Lezersjuryzaak
Assen, 06 februari 2018

De Rechtbank Noord-Nederland heeft vandaag aan de verdachte, die terechtstond voor verkrachting, vrijheidsberoving, mishandeling en bedreiging met misdrijf tegen het leven gericht van zijn ex-partner, een gevangenisstraf opgelegd van 30 maanden. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen van iets meer dan € 20.000,-. De rechtszaak, die twee weken geleden inhoudelijk werd behandeld, is gevolgd door de lezersjury van het Dagblad van het Noorden.

Bewezen

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte in een ruzie over ontrouw de aangeefster in zijn auto heeft gezet en haar tijdens de daarop volgende autorit in een houdgreep heeft gehouden waarbij hij heeft gedreigd dat hij haar zou doodrijden. Vervolgens heeft hij haar verkracht en mishandeld. Later heeft hij haar ook opgesloten in zijn huis en haar mobiele telefoon meegenomen.

Verantwoordelijkheid

De rechtbank neemt in het bijzonder in aanmerking dat het voorval voor aangeefster vernederend, pijnlijk en angstig moet zijn geweest waarbij de fysieke en psychische gevolgen nog steeds aanwezig zijn. Daarnaast neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij tijdens de inhoudelijke behandeling de verantwoordelijkheid (mede) bij het slachtoffer probeert te leggen.

Strafvermindering

De officier van justitie had gevorderd dat verdachte voor het ten laste gelegde zou worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaren, met aftrek van voorarrest. De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd omdat een onderdeel van de tenlastelegging niet wettig en overtuigend bewezen konden worden. De rechtbank komt dan uit op eenmalige verkrachting, in plaats van meervoudige, wat een aanzienlijke strafvermindering oplevert.

Uitspraken

Meest gelezen berichten