Laden...

Rechtbank Noord-Nederland krijgt speciale schuldenfunctionarissen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland krijgt speciale schuldenfunctionarissen
Groningen, 22 december 2023

De rechtbank Noord-Nederland krijgt vanaf januari 2024 speciale schuldenfunctionarissen. Zij gaan mensen met schulden die voor de rechter moeten komen, in contact brengen met schuldhulpverleners van hun gemeente. De gemeente kan deze mensen vervolgens helpen bij het in kaart brengen en oplossen van hun schulden. Op deze manier wil de rechtbank bijdragen aan het terugdringen van de individuele en maatschappelijke schuldenproblematiek in Noord-Nederland. 

Grote groep met schuldenproblematiek

Op een zitting in de rechtbank, of tijdens de voorbereiding van een zaak, kan blijken dat iemand mogelijk meerdere schulden of zelfs probleemschulden heeft. De behandelend rechter kan dan voorstellen om deze persoon in contact te brengen met een schuldenfunctionaris van de rechtbank. De schuldenfunctionaris gaat vervolgens na de zitting met deze persoon in gesprek. Indien gewenst kan de schuldenfunctionaris diegene door verwijzen naar een schuldhulpverlener van de gemeente waar de persoon woont en daarbij direct een afspraak maken.

Contact met schuldhulpverleners gemeenten

Op een zitting in de rechtbank, of tijdens de voorbereiding van een zaak, kan blijken dat iemand mogelijk meerdere schulden of zelfs problematische schulden heeft. De behandelend rechter kan dan aan deze persoon voorstellen om hem/haar in contact te brengen met een schuldenfunctionaris van de rechtbank. De schuldenfunctionaris gaat vervolgens na de zitting met deze persoon in gesprek. Indien gewenst kan de schuldenfunctionaris diegene door verwijzen naar een schuldhulpverlener van de gemeente waar de persoon woont en daarbij direct een afspraak maken.

Positieve ervaringen

De schuldenfunctionarissen zijn medewerkers van de rechtbank die deze rol naast hun huidige functie vervullen. De rechtbank heeft met alle gemeenten in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland contacten gelegd om afspraken te maken over het doorverwijzen van mensen met schulden naar hun gemeenten. Afgelopen jaren hebben de rechtbanken Limburg, Gelderland, Rotterdam en Den Haag als pilotrechtbanken ervaring opgedaan met de inzet van schuldenfunctionarissen. De ervaringen van deze rechtbanken zijn positief.

Lees meer over het Rechtspraak-breed project Schuldenaanpak.

Uitspraken