Laden...

Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt man die vrijwilliger bedreigde tijdens derby van het Noorden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt man die vrijwilliger bedreigde tijdens derby van het Noorden
Groningen, 04 april 2023

De 38-jarige man die tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen – SC Heerenveen op 19 maart 2023 onder invloed van een forse hoeveelheid alcohol het veld bestormde om een selfie te maken, is op de snelrechtzitting van 3 april 2023 door de politierechter veroordeeld voor bedreiging en vernieling. 

Wat was er gebeurd?

De bedreiging vond plaats kort nadat de man was overmeesterd en van het veld was gehaald door de stewards, en, in afwachting van de komst van de politie, in een schoonmaakruimte was geplaatst.

De vrijwilliger van FC Groningen die hem in deze schoonmaakruimte om zijn persoonsgegevens kwam vragen, bedreigde hij door hem de woorden toe te voegen: “Ik sla je kapot”. 
 
Nadat de politie was gearriveerd bij het stadion werd de man aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en – wegens zijn agressieve gedrag – in een isoleercel geplaatst. De man heeft zich vervolgens schuldig gemaakt aan de vernieling van deze isoleercel, in die zin dat hij deze tijdelijk onbruikbaar heeft gemaakt door hierin te urineren/zijn behoefte te doen en door vervolgens met zijn ontlasting teksten als “Z-Side” en “ACAB” op de muren van de isoleercel te schrijven. 

De standpunten

De officier van justitie eiste dat de man zou worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaren en met daaraan gekoppeld meerdere bijzondere voorwaarden zoals een meldplicht en een locatieverbod voor het gebied rondom het stadion van FC Groningen. Daarnaast stelde de officier van justitie zich op het standpunt dat de door de politie ingediende vordering tot schadevergoeding ter zake de vernieling van de isoleercel, alsmede de door haar ingediende vordering tot tenuitvoerlegging van een eerder aan de man voorwaardelijk opgelegde taakstraf voor de duur van 80 uren, dienden te worden toegewezen.   

De raadsman bepleitte dat zijn cliënt voor het plegen van deze strafbare feiten – waarvoor doorgaans geldboetes worden opgelegd – hoogstens zou moeten worden veroordeeld tot een taakstraf. Voor het overige refereerde de raadsman zich aan het oordeel van de politierechter. 

De beslissing

De politierechter heeft de man veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 30 uren, waarbij zij heeft benadrukt dat deze strafzaak niet ging om het bestormen van het voetbalveld, dan wel de mishandeling van stewards en/of voetbalspelers maar enkel om een bedreiging en een vernieling. Daarnaast heeft zij rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man, die – nadat hij een aantal jaren geleden afstand had genomen van de harde kern van FC Groningen en voetbalgerelateerd geweld – zijn leven de laatste tijd juist steeds meer op orde heeft weten te krijgen en een stabiele situatie voor zichzelf en zijn naasten heeft weten te creëren. 

Strafmatigend vond de politierechter ook de bedreigingen en andere negatieve gevolgen die verdachte en zijn gezin de afgelopen periode hebben moeten meemaken door de enorme media-aandacht die er voor deze zaak was ontstaan en waarbij verdachte publiekelijk al was veroordeeld. Naast voornoemde taakstraf heeft de politierechter de vordering tot schadevergoeding van de politie (schoonmaakkosten isoleercel) toegewezen en voorts heeft zij de gedeeltelijke tenuitvoerlegging van een eerder voorwaardelijk opgelegde taakstraf gelast, te weten een taakstraf voor de duur van 40 uren. 

Uitspraken