Laden...

Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt overvaller Etos in Hoogeveen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt overvaller Etos in Hoogeveen
Assen, 09 juli 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft een man veroordeeld voor een overval op de Etos in Hoogeveen. De man was ten tijde van het bewezenverklaarde minderjarig en is volgens het jeugdstrafrecht berecht. De rechtbank legde de man een jeugddetentie van 365 dagen op, waarvan 174 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Stekende bewegingen

De rechtbank acht bewezen dat verdachte met een mes de Etos is binnengelopen. Daar duwde hij een klant aan de kant die net aan het betalen was. Vervolgens pakte hij het mes, maakte hij stekende bewegingen over de toonbank en eiste geld van de dienstdoende kassa-medewerker. Uiteindelijk heeft hij zich het geld uit de kassa toegeëigend.

Strafmotivering

De rechtbank neemt in het bijzonder in aanmerking dat slachtoffers van dit soort misdrijven nog langdurig psychische gevolgen hiervan ondervinden. Dergelijke feiten brengen ook in het algemeen bij burgers heftige gevoelens van angst en onveiligheid teweeg. Verdachte heeft enkel uit geldelijk gewin gehandeld en heeft daarbij op geen enkele wijze rekening gehouden met deze gevoelens. De rechtbank rekent verdachte dit zeer aan.

Verminderd toerekeningsvatbaar

In rapportages wordt door deskundigen onder andere beschreven dat bij verdachte tijdens het plegen van het tenlastegelegd sprake was van een gebrekkige ontwikkeling en een gedragsstoornis. Gezien de beperkingen in zijn functioneren die dat met zich meebracht heeft de deskundige de rechtbank geadviseerd om verdachte het ten laste gelegde in verminderde mate toe te rekenen. De rechtbank neemt dit advies over.

Strafoplegging

De rechtbank heeft aan verdachte opgelegd een jeugddetentie van 365 dagen, waarvan 174 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Tijdens die proeftijd gelden verschillende algemene en bijzondere voorwaarden. Ook moet verdachte een materiële en immateriële schadevergoeding betalen van € 1450,04.

Uitspraken