Laden...

Rechtbank neemt maatregelen richting RTL na uitzending Jinek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank neemt maatregelen richting RTL na uitzending Jinek
Groningen, 24 januari 2020

RTL mag geen opnames meer maken in de rechtszaal tijdens de zaak Ruinerwold. Dit heeft het bestuur van rechtbank Noord-Nederland deze week besloten. Daarnaast mag de omroeporganisatie, met uitzondering van RTL Nieuws, 3 maanden lang geen opnames voor andere media verzorgen bij zittingen van deze rechtbank. Dit naar aanleiding van de uitzending van Jinek van 21 januari 2020.

Tijdens de uitzending van Jinek was de stem van een van de verdachten tijdens de eerste pro forma in de Ruinerwold zaak te horen. Dit ondanks een voorafgaand uitdrukkelijk opnameverbod. Jinek had het stemfragment ontvangen via RTL Boulevard. RTL Boulevard was verantwoordelijk voor de opnames in de rechtszaal. Zowel het uitzenden van het stemfragment als het overtreden van het opnameverbod zijn voor de rechtbank niet acceptabel.

Belang privacy verdachte

De rechtbank heeft de geluidsopname van de verklaring van de verdachte uitdrukkelijk verboden, omdat de privacy van de verdachte diende te worden gerespecteerd.

Niet mis te verstane duidelijkheid

Bij het verlenen van toestemming voor audiovisuele opnames in de rechtszaal aan RTL Boulevard is vooraf duidelijk gemaakt wat wel en niet mocht worden opgenomen. Ook andere media die aanwezig waren bij deze zaak, zijn op deze afspraken geattendeerd. Tijdens de zitting is door de rechtbank herhaald dat het opnemen van de stem van de betreffende verdachte niet was toegestaan. Desondanks heeft Jinek het fragment toch uitgezonden. Deze gang van zaken is voor het bestuur van de rechtbank reden geweest voor de genomen maatregelen.

Directie RTL in kennis gesteld

De rechtbank heeft haar ongenoegen kenbaar gemaakt aan vertegenwoordigers van zowel Jinek als RTL Boulevard en de door haar genomen maatregelen aan de directie van RTL medegedeeld. Jinek heeft de rechtbank laten weten dat het stemfragment is verwijderd uit de opgeslagen uitzending.

Uitspraken