Laden...

Start pilot supersnelrecht in strafzaken bij de rechtbank Noord-Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Start pilot supersnelrecht in strafzaken bij de rechtbank Noord-Nederland
Groningen, 01 november 2023

Vanaf maandag 6 november heeft de rechtbank Noord-Nederland op haar locatie in Groningen ruimte in de rechtbankagenda gereserveerd voor supersnelrechtzittingen in strafzaken.  Het gaat om een pilot van de rechtbank, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). De daarvoor geschikte strafzaken van drie politie basisteams in de stad en Groningen en van het politie basisteam Ommelanden-Oost (specifiek gemeente Westerwolde), kunnen vanaf donderdag 2 november worden aangebracht door het OM.

Voor juridisch eenvoudige zaken met relatief grote maatschappelijke impact

Op supersnelrechtzittingen kunnen mensen worden gedagvaard die verdacht worden van strafbare feiten die binnen de termijn van inverzekeringstelling van 3 tot 6 dagen berecht kunnen worden. Eventuele slachtoffers en de verdachte weten op die manier meteen waar ze aan toe zijn en een eventuele gevangenisstraf kan vervolgens direct worden uitgezeten. Supersnelrecht wordt alleen toegepast op juridisch eenvoudige strafzaken maar met relatief grote maatschappelijke impact.

Rechtbank onderstreept maatschappelijk belang van snelle afdoening

De rechtbank onderstreept het maatschappelijk belang van een snelle afdoening van deze categorie strafzaken. Supersnelrecht biedt de mogelijkheid om binnen enkele dagen na de aanhouding van een verdachte door de politie (binnen de termijn van inverzekeringstelling) tot een eindvonnis van de rechter te komen. Daardoor zal in juridisch eenvoudige strafzaken een snelle rechterlijke beslissing mogelijk zijn als dat maatschappelijk geboden is. 

Behandeling zaken op twee middagen in de week door een politierechter

Tijdens een supersnelrechtzitting fungeert één van de twee rechter-commissarissen van het kabinet te Groningen als politierechter. Als er zaken zijn die geschikt zijn voor supersnelrechtzittingen, worden deze op maandag- en/of woensdagmiddagen door de rechtbank behandeld op haar locatie in Groningen. De pilot loopt vooralsnog tot 1 mei 2024.

Uitspraken