Laden...

Succesvolle proef De Videorechter op weg naar structurele dienst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Succesvolle proef De Videorechter op weg naar structurele dienst
Groningen, 15 juni 2018

De proef met De Videorechter van de rechtbank Noord-Nederland, waarbij bewindzaken via een videoverbinding in het gemeentehuis door betrokkenen bij te wonen zijn, wordt wegens succes verlengd tot het einde van het jaar.
Dit heeft het bestuur van de rechtbank na evaluatie van de proef besloten.

Kantonrechter bepaalt

Als iemand door zijn situatie niet goed voor zijn eigen financiën kan zorgen, kan bewind nodig zijn. Wie onder bewind staat mag niet meer zelf beslissen over zijn goederen en vermogen. De kantonrechter bepaalt of zo’n beschermingsmaatregel nodig is.

Minder eng

In oktober 2016 startte de rechtbank samen met de gemeente Emmen een proef waarbij betrokkenen niet in de rechtbank, maar in het gemeentehuis via een videoverbinding hun bewindzaak bij kunnen wonen. Het bleek een schot in de roos. ‘Het gemeentehuis is voor de meeste mensen vertrouwder dan een rechtbank. En dichterbij natuurlijk, het bespaart reistijd en reiskosten. Ook bleek dat mensen het vaak minder eng vinden om via een beeldscherm contact met de rechter te hebben,’ licht projectleider Tineke de Wind van de rechtbank Noord-Nederland toe. ‘De Videorechter vergroot de toegang naar de rechter voor een kwetsbare groep mensen, daar doen we het voor.’ De proef zou in eerste instantie tot 1 juni duren, maar de betrokkenen en hun bewindvoerders blijken zo enthousiast dat de proef nu met een half jaar wordt verlengd. ‘De verwachting is dat we De Videorechter na die verlenging als structurele dienst kunnen aanbieden. Hopelijk gaan meer gerechten gebruikmaken van deze dienst.’

De Videorechter is een van de initiatieven waarmee de Rechtspraak het recht toegankelijker en effectiever wil maken. Zie ook: themapagina Maatschappelijk Effectieve Rechtspraak.

Uitspraken