Laden...

TBS met dwangverpleging voor steekpartij op terras Grote Markt in Groningen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > TBS met dwangverpleging voor steekpartij op terras Grote Markt in Groningen
Groningen, 24 maart 2020

De rechtbank heeft de man die op 25 september 2019 op een terras op de Grote Markt in Groningen een willekeurige bezoeker met een mes in zijn nek stak de maatregel van TBS met dwangverpleging opgelegd. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de man zich hiermee schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. De man is ook veroordeeld voor het verwonden van een tweede terrasbezoeker, die in zijn hand werd gestoken toen hij probeerde in te grijpen.

Ernstige psychiatrische stoornis

De man is onderzocht door gedragsdeskundigen. Zij hebben vastgesteld dat hij lijdt aan een ernstige psychiatrische stoornis in combinatie met een hersenbeschadiging als gevolg van een beroerte. Het uiteindelijke motief voor de steekpartij lijkt erin te zijn gelegen dat de man niet gedwongen wilde worden opgenomen door toedoen van derden. Met de steekpartij wilde de man, zoals hij heeft verklaard, een ‘vrije keuze’ maken: hulp afdwingen, maar dan op zijn eigen voorwaarden.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

De gedragsdeskundigen zijn het erover eens dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Zij schatten de kans op herhaling als heel groot in, met name omdat de man nauwelijks ziektebesef heeft en wantrouwend staat tegenover hulpverlening. Om die reden hebben zij geadviseerd om de man gedwongen te laten behandelen in het kader van een TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft dit advies overgenomen.

Behandeling moet voorop staan

Hoewel het gaat om een zeer ernstig feit, ziet de rechtbank geen reden om naast de TBS nog een gevangenisstraf op te leggen, zoals de officier van justitie had geëist. De man zal naar verwachting langdurig en in het zwaarst mogelijke kader worden behandeld voor zijn stoornissen. Mede gezien zijn gevorderde leeftijd is de rechtbank van oordeel dat die behandeling voorop moet staan en zo snel mogelijk moet kunnen beginnen.

Uitspraken