Laden...

Toegewezen voorlopige voorziening derdelander uit Oekraïne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Toegewezen voorlopige voorziening derdelander uit Oekraïne
Groningen, 01 september 2023

De Vreemdelingenkamer van de rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld dat een Nigeriaanse vrouw, die uit Oekraïne is gevlucht, aanspraak kan blijven maken op de tijdelijke bescherming voor Oekraïense ontheemden totdat op haar beroep tegen het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid is beslist. De vrouw meent dat de staatssecretaris ten onrechte heeft besloten om de tijdelijke bescherming te beëindigen en heeft daar beroep tegen aangetekend. 

Beëindiging tijdelijk bescherming

De vrouw had een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Na haar inreis in Nederland is aan haar het recht op tijdelijke bescherming verleend. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft deze tijdelijke bescherming beëindigd per 4 september 2023. De aan de vrouw verleende verstrekkingen (onderdak, en/of eet- en leefgeld, activiteiten, een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en verzekering voor zorgkosten) zouden ook eindigen per die datum. De voorzieningenrechter van de rechtbank kwam tot zijn oordeel op basis van een belangenafweging. 

Groot aantal vergelijkbare zaken

Alle rechtbanken behandelen vreemdelingenzaken, maar doen dit formeel als nevenzittingsplaats van de rechtbank Den Haag.  Voor de maand september heeft de rechtbank Noord-Nederland voor vreemdelingenzaken landelijk piketdienst. Dit betekent dat zij aanspreekpunt is  voor spoedaangelegenheden in vreemdelingenzaken ’s avonds,  in de weekenden en op feestdagen.  Op dit moment ligt er een groot aantal beroepen en verzoeken in vergelijkbare zaken. 

Uitspraken