Laden...

Uitspraak Rechtbank Noord-Nederland over bouwkundige veiligheid betonvloer Doetinchem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak Rechtbank Noord-Nederland over bouwkundige veiligheid betonvloer Doetinchem
Assen, 30 maart 2023

Onlangs heeft de meervoudige handelskamer van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, een uitspraak gedaan in een zaak over een zogenaamde bollenplaatvloer in Doetinchem. Naar aanleiding van het instorten van een parkeergarage in Eindhoven zijn er twijfels ontstaan over de veiligheid van een dergelijke betonvloer. 

Het geschil

De eiser in deze zaak stelt als eigenaar van het gebouw dat het gebouw op basis van de NEN-normen en de te hanteren rekenregels niet veilig is en dat de aannemer aansprakelijk is voor de schade. De aannemer heeft betwist dat het gebouw in de praktijk onveilig is en stelt niet aansprakelijk te zijn. 

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat op basis van de overeenkomst tussen partijen alleen aansprakelijkheid bestaat voor een ernstig gebrek. De rechtbank is verder van oordeel dat er in beginsel sprake is van een gebrek als een dergelijk gebouw niet voldoet aan de rekenregels. Ook oordeelt de rechtbank dat er nader onderzoek nodig is door een deskundige om te kunnen vaststellen of in de praktijk ook blijkt van dat gebrek en of dat gebrek ook ernstig is. In dat geval zou de aannemer aansprakelijk zijn voor de schade, ook al werd deze bouwtoepassing heel veel gebruikt zonder dat men in de praktijk zich bewust was van de potentiële gevaren. 

Vervolg

De zaak komt woensdag 26 april weer op de rol, om beide partijen de gelegenheid te geven zich uit te laten over het nadere onderzoek door een deskundige. 

Uitspraken