Laden...

Uitspraak in zaak eenzijdig verkeersongeval Havelte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak in zaak eenzijdig verkeersongeval Havelte
Assen, 09 maart 2023

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, veroordeelt een 20-jarige verdachte voor het door zijn schuld veroorzaken van een eenzijdig verkeersongeval waarbij twee inzittenden (16 en 21 jaar) zijn omgekomen en twee andere inzittenden (16 en 18 jaar) zwaargewond zijn geraakt. 

Bestuurdersfout onder invloed van alcohol

Verdachte heeft onder invloed van alcohol en met een veel te hoge snelheid een bestuurdersfout gemaakt. Hierdoor is hij de controle over het voertuig kwijtgeraakt en uiteindelijk met hoge snelheid tegen een boom gebotst. 

Roekeloosheid

De rechtbank heeft het handelen van verdachte getoetst aan de per 1 januari 2020 gewijzigde bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 en komt tot bewijs van roekeloosheid, de zwaarste vorm van schuld. Verdachte reed vaker (veel) te hard en stapte ook vaker na gebruik van alcohol achter het stuur. De rechtbank heeft kunnen aannemen dat binnen de sociale omgeving van verdachte lichtzinnig wordt omgegaan met alcoholgebruik in het verkeer. De rechtbank acht deze houding ten opzichte van de geldende verkeersnormen zeer zorgelijk.

Straf

De rechtbank heeft aan verdachte, met toepassing van het jeugdstrafrecht, een jeugddetentie opgelegd voor de duur van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast is aan hem een rijontzegging opgelegd voor de duur van 3 jaar.

Uitspraken