Laden...

Uitspraak in zaak ontploffing drugslab Haule

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak in zaak ontploffing drugslab Haule
Leeuwarden, 06 februari 2024

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een verdachte veroordeeld voor het medeplegen van het bereiden van harddrugs en voorhanden hebben van voorwerpen en stoffen waarvan bekend is dat die gebruikt worden voor het bereiden van harddrugs. De man werd aangehouden na een ontploffing van een drugslab in Haule in 2022. Bij die ontploffing kwam een andere man om het leven, de verdachte zelf raakte zwaargewond. 

Ontploffing vat met chemicaliën

rechtbanklocatie Leeuwarden

Op 31 mei 2022 komt de politie af op een melding van een schuurbrand in Haule. Bij aankomst treffen ze een man aan die over zijn hele lichaam brandwonden heeft opgelopen en aangeeft in een drugslab aan het werk te zijn geweest. Bij het op druk brengen van een RVS-vat zou het vat zijn ontploft. In het vat zouden chemicaliën hebben gezeten voor het vervaardigen van amfetamine.

Later wordt door de brandweer een tweede persoon aangetroffen, waarvan het lichaam in meerdere stukken ligt. De hand van deze persoon wordt op 20 meter afstand in een weiland aangetroffen.
Uit onderzoek van experts blijkt dat er een grote hoeveelheid stoffen en voorwerpen op de locatie aanwezig is voor de vervaardiging van MDMA. 

Tenlastegelegde feiten wettig en overtuigend bewezen

De rechtbank acht de twee tenlastegelegde feiten wettig en overtuigend bewezen. Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van het in een grootschalig drugslab opzettelijk bereiden van metamfetamine en MDMA. Daarnaast heeft hij daar chemicaliën en goederen voorhanden gehad ter voorbereiding van de productie van synthetische drugs. 

Strafmotivering

De productie en de handel in synthetische drugs leveren veel maatschappelijke problemen op. De productie en handel in drugs gaat vaak gepaard met zware en georganiseerde criminaliteit. Ook brengt de opslag van chemicaliën en de productie van synthetische drugs grote veiligheidsrisico’s met zich mee zoals gevaar voor brand, ontploffing en het gevaar van  het vrijkomen van giftige dampen. In dit geval heeft het gevaar zich ook daadwerkelijk verwezenlijkt. Tijdens het productieproces is een ketel ontploft. Als gevolg hiervan zijn er wanden van de loods waarin het drugslab zich bevond omver geblazen en is een gedeelte van het dak geheel weggeblazen. Verdachte had ten gevolge van de explosie over zijn gehele lichaam brandwonden en zijn compagnon in het drugslab is door de explosie overleden.

De rechtbank houdt er ook rekening mee dat de verdachte tijdens het begaan van deze feiten in een proeftijd van een eerdere veroordeling liep. Tegelijkertijd blijkt uit de meest recente rapportage van de Reclassering Nederland dat verdachte sinds januari 2023 een positieve ontwikkeling doormaakt.
 
In strafverminderende zin houdt de rechtbank er rekening mee dat de explosie ernstige gevolgen heeft gehad voor verdachte. Verdachte heeft over een groot gedeelte van zijn lichaam brandwonden. Hij ondervindt hier nog dagelijks ongemak van en zal hiervoor nog verschillende operaties moeten ondergaan. Bovendien is een goede vriend van hem bij door de ontploffing overleden. 

Strafoplegging

Alles afwegende acht de rechtbank een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk passend en geboden.

Uitspraken