Laden...

Uitspraak in zaak gewapende overval tankstation Bellingwolde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak in zaak gewapende overval tankstation Bellingwolde
Groningen, 30 maart 2023

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft uitspraak gedaan in de zaken tegen twee verdachten van een overval op een tankstation in Bellingwolde. In 2019 werd in alle vroegte het tankstation in Bellingwolde overvallen door twee mannen, waarvan één gewapend was. Eén van de verdachten wordt vrijgesproken van de overval, omdat niet met voldoende zekerheid is vastgesteld dat hij een van de daders is geweest. Hij wordt wel veroordeeld voor bedreiging met de dood van twee politieagenten. De andere verdachte wordt wel veroordeeld voor de overval op het tankstation en daarnaast voor de afpersing van een pizzakoerier.

De overval

De overval vond op 6 mei 2019 plaats. ’s Ochtends kwamen twee verdachten aan bij het tankstation en hierbij bedreigden zij de pompbediende met geweld. Daarbij toonde een van de daders een wapen en is de inhoud van de kassalade buitgemaakt. De andere overvaller raakte vervolgens met de tankhouder in gevecht. Daarna zijn beiden op de vlucht geslagen en weten te ontkomen.

 
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht schonk medio april 2021 aandacht aan de zaak. Daarna werd een van de verdachten herkend en uiteindelijk gearresteerd. 


Strafmotivering

De verdachte die met het wapen naar binnen ging heeft zich naar het oordeel van de rechtbank schuldig gemaakt aan twee ernstige feiten. Samen met zijn mededader heeft hij bij de overval op het tankstation een wapen gebruikt. De overval op de pizzakoerier, die hij alleen pleegde, vond plaats op de openbare weg. Hij heeft met die bedreigende en gewelddadige handelingen gevoelens van onveiligheid en angst veroorzaakt bij de slachtoffers, die op dat moment hun werk deden.

 
De andere verdachte heeft zich nadien bij zijn aanhouding schuldig gemaakt aan bedreiging met de dood tegen twee agenten. Hij heeft daarmee gevoelens van angst bij hen veroorzaakt, terwijl de agenten op dat moment hun politietaken uitoefenden. 


Strafoplegging

De verdachte van de twee overvallen wordt door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 472 dagen, waarvan 360 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast legt de rechtbank hem een werkstraf voor de duur van 240 uur op.

 
De rechtbank veroordeelt de andere verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor de ad informandum gevoegde feiten en de bedreigingen van de agenten. 


Uitspraken