Laden...

Uitspraak in zaken rond cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak in zaken rond cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika
Assen, 02 april 2024

De rechtbank heeft bij vonnis van 2 april 2024 zeven mannen uit Emmen, Hilversum, Utrecht, Amsterdam en Den Haag veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een criminele organisatie die tot doel had om cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te smokkelen. De cocaïne zou daarbij verstopt worden in scheepsladingen zout of oud ijzer. Eén transport is door de Braziliaanse douane onderschept. Tot een geslaagd transport is het niet gekomen. 

Procesafspraken

Gerechtsgebouw in Assen

De zeven mannen hebben in aanloop naar de zitting zogeheten procesafspraken gemaakt met het openbaar ministerie. De mannen hebben geen inhoudelijk verweer gevoerd tegen de beschuldigingen en hebben afgesproken geen hoger beroep in te stellen. In ruil daarvoor heeft het openbaar ministerie de strafeisen tegen de mannen gematigd.

Procesafspraken hebben tot doel om de strafrechtketen te ontlasten. Doordat de verdachten geen verweer voeren en geen hoger beroep instellen, kan in omvangrijke strafzaken veel zittingsruimte worden bespaard. De Hoge Raad heeft in 2022 geoordeeld dat het maken van procesafspraken niet in strijd is met het Nederlandse strafprocesrecht. Wel moet de rechtbank goed onderzoeken of de afspraken vrijwillig tot stand zijn gekomen, of er voldoende bewijs is voor de beschuldigingen en of de geëiste straffen in een redelijke verhouding staan tot de ernst van de zaak. De rechtbank is in alle zeven zaken van oordeel dat aan die voorwaarden is voldaan. De rechtbank heeft daarom in lijn met de gemaakte afspraken vonnis gewezen. Aan de mannen zijn gevangenisstraffen van 15 tot 36 maanden opgelegd. 


Vrijspraak

Een achtste verdachte had geen procesafspraken gemaakt. De rechtbank heeft deze man vrijgesproken. Deze man had wel meegewerkt aan het voorbereiden van transporten van oud ijzer uit Zuid-Amerika, maar naar het oordeel van de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij wist dat daarbij ook cocaïne zou worden gesmokkeld.

De links naar de volledige uitspraken volgen later, onderaan deze pagina.


Uitspraken