Laden...

8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor steekpartij Berltsum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor steekpartij Berltsum
Leeuwarden, 09 mei 2018

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak over de steekpartij op 5 augustus 2017 in het Pension Welgelegen te Berltsum. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar, met aftrek van het voorarrest, en tbs met dwangverpleging  voor doodslag en poging tot doodslag.

Steekincident

Op 5 augustus 2017 bevond verdachte zich op zijn kamer in een sociaal pension te Berltsum, waar hij een kamer huurde. Toen medebewoners hem die avond wilden aanspreken op de door hem veroorzaakte geluidsoverlast, heeft hij beiden met een mes gestoken. Een van de bewoners is als gevolg van een messteek overleden en het andere slachtoffer is levensgevaarlijk gewond geraakt, maar door tijdig medisch ingrijpen gered.

Zelfverdediging

Door de raadsvrouw is bepleit dat verdachte heeft gehandeld uit zelfverdediging, omdat de slachtoffers hem aanvielen in zijn woning. De rechtbank heeft geoordeeld dat er door de gedragingen van de slachtoffers sprake was van een noodweersituatie, maar dat de gedragingen van verdachte, het meermalen steken met een mes, niet in redelijke verhouding staat tot de ernst van de aanval van de latere slachtoffers. Ook heeft de rechtbank geoordeeld dat niet aannemelijk is geworden dat verdachte heeft gehandeld onder invloed van een hevige gemoedsbeweging. Het beroep van de verdediging om verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging is daarom verworpen.

Geldbedrag

Naast de gevangenisstraf en de maatregel van terbeschikkingstelling heeft de rechtbank bepaald dat verdachte een bedrag van € 6.120,- aan het slachtoffer moet betalen.

Uitspraken