Laden...

Uitspraken onderzoek 'Mergel' inzake hennepkwekerijen Nederland en Duitsland, harddrugs, witwassen en verboden wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraken onderzoek 'Mergel' inzake hennepkwekerijen Nederland en Duitsland, harddrugs, witwassen en verboden wapenbezit
Groningen, 22 december 2023

De rechtbank Noord Nederland, locatie Groningen, heeft 7 personen uit Groningen en de gemeente Emmen veroordeeld voor hun aandeel in een aantal professionele hennepkwekerijen in Noord-Duitsland en Nederland, harddrugsdelicten, witwassen en verboden wapenbezit tot (langdurige) gevangenisstraffen. MMA meldingen over de growshop Greenland in Emmen leidden tot de start van het onderzoek, waarbij ook versleutelde informatie van telefoons (EncroChat en SKY ECC) is gebruikt.

Straffen

De hoogste straffen van 62 maanden en 48 maanden (waarvan 12 maanden voorwaardelijk, proeftijd 3 jaren) zijn opgelegd aan twee mannen uit Emmen. De andere personen kregen gevangenisstraffen oplopend van een duur gelijk aan het voorarrest, voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraf van 240 uren, tot 38 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, gevangenisstraf opgelegd. Tevens is bij een man en een vrouw de verbeurdverklaring van € 85.000 respectievelijk € 45.000 uitgesproken.

Ontnemingen

Voorts heeft de rechtbank tot ontneming van het wederrechtelijk genoten voordeel beslist in 5 zaken. De terug te betalen bedragen variëren van ruim € 50.000 tot meer dan € 1.000.000.

De publicatie van de uitspraken volgt.

Uitspraken